fbpx

Települési hulladék újrahasznosításában Ausztria és Németország éllovasok

Ausztria, Németország és Belgium hasznosította 2010-ben a legtöbb települési hulladékot. Bár néhány országnál gyorsan növekvő újrahasznosítási ráta tapasztalható, ennek ellenére Európa a lerakáson keresztül hatalmas mennyiségű értékes alapanyagot pazarol el. Emellett számos országban fennáll a veszélye annak, hogy nem érik el a kötelező újrafeldolgozási célkitűzéseket.

Összességében a települési hulladék 35 %-a került újrahasznosításra 2010-ben Európában, amely a 2001. évi 23 %-hoz képest jelentős javulást jelent. Azonban sok tagországnak nehézségei lesznek, amikor az EU által előírt, a háztartási és ahhoz hasonló hulladékokra vonatkozó 50 %-os újrahasznosítási arányt 2020-ra teljesíteni kell majd.

Ezek az információk az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EUA) új jelentéséből származnak, amely a települési hulladékok, mely leginkább a háztartási hulladék, kezelését vizsgálta az EU 27 tagállamában, Horvátországban, Izlandon, Norvégiában, Svájcban és Törökországban. Öt ország már elérte a célját, de a legtöbb más országban még rendkívüli erőfeszítéseket kell tenni a cél elérése érdekében a határidő előtt. Például Bulgáriában is Romániában jelenleg olyan alacsony az újrahasznosítás mértéke, hogy a 2020-as cél eléréséhez ezt a tevékenységet évente több mint 4 %-kal kell emelniük, amely 2001 és 2010 között egy országnak sem sikerült.
Az Egyesült Királyság 2001-2010 között 12-ről 39 %-ra növelte a települési hulladék hasznosítási arányát, Írország hasonló időszakban ez 11-ről 36 % volt. Szlovéniában, Lengyelországban és Magyarországon szintén jelentősen javult a újrahasznosítási arány az országok EU csatlakozásával.

Az újrahasznosítási arány a 63 %-kal Ausztriában volt a legmagasabb, őket követi Németország (62 %), Belgium (58 %), Hollandia (51 %) és Svájc (51 %). A fő jelentés mellett az EUA néhány egyedi országjelentést is közzétett.

Jacqueline McGlade, az EUA ügyvezető igazgatója elmondta: “Az infrastruktúra fejlesztésével, ösztönzőkkel és kampányokkal, amelyek felhívják a közvélemény figyelmét, egyes országokban ezt viszonylag rövid idő alatt sikerült elérni, így kialakulhatott egy újrafeldolgozási kultúra. Vannak azonban akik még le vannak maradva, így hatalmas mennyiségű alapanyag kerül elpazarolásra. A jelenlegi intenzív kereslet bizonyos anyagok iránt fel kell hogy keltse az országok figyelmét a lehetséges gazdasági lehetőségekre az újrahasznosítás területén. ”

Az EUA jelentés azért különösen fontos, mivel a települési hulladék elsősorban az állami szektor felelőssége és tekintettel több európai uniós tagállam jelenlegi gazdasági helyzetére további hangsúlyt kell helyezni arra, hogy politikai célkitűzéseket a legköltséghatékonyabban lehessen elérni.

A jelentés angol nyelven itt tölthető le.

A cikk eredetiben itt olvasható. (német)

A cikk eredetiben itt olvasható. (angol)

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .