fbpx

„Nem az AVE-t terheli a lerakási járulék”

A hulladékgazdálkodási törvény szerint nem a közszolgáltatót terheli az ún. lerakási járulék – mondta el Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója.

Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a régi és a mostani hulladékgazdálkodási törvény szerint is a hulladék „termelője”, tehát a lakosság fizeti meg a lerakási járulékot. A törvényeken túl érvényben van még egy kormányrendelet is, amely szabályozza egyebek mellett a díjképzést is, a járulékot ez alapján képezték.
– Nem állja meg a helyét tehát az a megállapítás, hogy az ún. lerakási járulék az AVE-t terheli – mondta Molnár Attila, hozzátéve, a 3000 forintos összeg szinte teljesen fedezi egy négytagú család „hulladéktermelését”.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett, tavaly októberben új, nemzetközi, nyílt közbeszerzési eljárást írtak ki Miskolc hulladékszállítási közszolgáltatójára. Erre egyetlen cég, az AVE Kft. nyújtott be ajánlatot, melyben az azóta életbe lépett árak szerepeltek. Miskolc a pályázatot elfogadta, új közszolgáltatási szerződést kötöttek, így az ebben szereplő árak érvényesek.

Molnár Attila hozzátette, a közszolgáltató nem jogalkotó, hanem törvényalkalmazó, így ha elfogadják a 10 százalékos rezsicsökkentést júniustól, akkor a közszolgáltatónak kötelessége azt betartani.

Az edényekkel kapcsolatban az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, nem is érti Pakusza Zoltán önkormányzati képviselő felvetését, hiszen ahol bérlik az edényeket, csak ott lehetett volna emelni a díjon, de ettől Miskolc városvezetésének kérésére eltekintettek.

Forrás: minap.hu

Jó iránynak tartotta Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci elnöke a rezsicsökkentést, azzal azonban nem értenek egyet, hogy Miskolcon közel 20 százalékkal emelkedik a szemétszállítási díj összege.

2013. január elsejétől életbe lépett az új hulladékgazdálkodási törvény, melynek értelmében – az uniós szabályozásnak megfelelően – a szolgáltatás díjába olyan új elemeket is beépítettek, melyek a lakosságnak többletköltséget okoznak. A politikus elmondta, néhány nappal ezelőtt a miskolci lakosok megkapták a 20 százalékos szemétszállítási díj emeléséről szóló csekket.

„Igaz, hogy a hulladéktörvényt az Európai Unió írta elő, ugyanakkor igaz az is, hogy az úgynevezett lerakási járulék az AVE-t terheli.” – mondta Pakusza Zoltán. A jobbikos önkormányzati képviselő szerint tehát a tonnánkénti 3000 forintos lerakási járulék megfizetését nem a lakóknak, hanem a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégeknek írja elő a törvény. Ezt azonban most véleménye szerint Miskolcon áthárítják a lakókra.

Az edények bérleti díjáról is szólt az önkormányzati képviselő. Mint mondta, információi szerint főleg a kertes lakóövezetekben az edények nem bérleményben, hanem a lakosok tulajdonában vannak. Így az, hogy az edények bérleti díját – Miskolc városvezetésének kérésére – nem emelték meg a tervezett 5,2 százalékkal, csak részben állja meg a helyét.

A közel 20 százalékos emelést indokolatlanul magasnak tartotta Pakusza Zoltán, aki arra is kitért keddi sajtótájékoztatóján, hogy véleménye szerint így a jövőben várható 10 százalékos rezsicsökkentés a miskolci szemétszállítás tekintetében nem lesz más, mint egy kormányzati PR fogás.

Forrás: minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .