fbpx

Kiszolgált hűtőgépeket és elektronikai hulladékokat hasznosító üzem épül Karcagon

Kiszolgált hűtőgépeket és elektronikai hulladékokat hasznosító üzemet építenek a kormányzat által nyújtott kiemelt támogatással Karcagon, az ipari parkban – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a nagykun városban pénteken tartott, sajtótájékoztatóval egybekötött projektindító rendezvényen.

Fazekas Sándor elmondta: a 3,6 milliárd forintos beruházás 170 embernek teremt munkahelyet. Emlékeztetett: az Európai Unió országai között két éve megállapodás született arról, hogy 2016-tól 65 százalékra kell növelni az összegyűjtött és feldolgozott elektronikai hulladékok arányát. “Ez hazánkban is a kapacitás növelését követeli meg, a karcagi beruházás ennek jegyében készül el” – tette hozzá a politikus.
Molnár Zoltán, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a cég piacra lépésével elsődleges cél, hogy a hulladékok legmagasabb környezetvédelmi és minőségi szintű hasznosítása valósuljon meg. A beruházás további célja a környezetvédelmi iparban működő térségbeli vállalkozások segítése.
Az évi 22 ezer tonna kapacitású üzembe 1,2 milliárd forint értékben telepítenek berendezéseket. A zárt rendszerű német technológiában ugyanazon gépsor képes feldolgozni az elhasználódott hűtőgépeket, illetve az elektronikai hulladékot.
A hűtőgép feldolgozása például úgy történik, hogy először az önmagában is eladható motort távolítják el belőle, illetve leeresztik a rendszerben lévő gáz jelentős részét. Ezután a hűtőgépet egy láncos törőn vezetik át, ennek során szétbontják fém részekre és szigetelőhabra. A szigetelőhabot teljesen mentesítik a gáztól, az így kapott habgranulátum pedig jól értékesíthető. Az üzem a feldolgozás közben összegyűjtött veszélyes gázok megsemmisítéséről is gondoskodik.
A beruházás várhatóan az év végére készül el. Az üzem építése mellett országos begyűjtőhálózatot szerveznek a lakosság, az önkormányzatok és a kereskedelmi üzletláncok körében.

A K&H Bank közel 2,5 milliárd forintot biztosít a Karcagi Hulladékipari Központ fejlesztéséhez. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás teljes értéke mintegy 3,53 milliárd forint.

A Karcagi Hulladékipari Központ fejlesztése mintegy 3,53 milliárd forintból valósul meg, amelyhez az Európai Unió a teljes összeg 50%-áig biztosít támogatást. Az európai uniós támogatás mellett szükséges 50%-os önerő jelentős részét a K&H Bank biztosítja a beruházáshoz.

„A Bank által nyújtott, közel 2,5 milliárd forint beruházási hitel, támogatás előfinanszírozó hitel és bankgarancia keretében áll rendelkezésre a projekt megvalósításához. A gazdasági növekedés beindulásában most minden eddiginél nagyobb szerepe van az ilyen új beruházások, fejlesztések megvalósulásának” – emelte ki Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóság vezetője.

Forrás: MTI
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .