fbpx

A kormány szándékának megfelelően a hulladékszállítás díjainak országosan egységesnek és a szolgáltatással arányosnak kell lennie

A kormány szándékának megfelelően a hulladékszállítás díjainak országosan egységesnek és a szolgáltatással arányosnak kell lennie, egyszersmind igazságosnak és megfizethetőnek a családok és háztartások számára – hangsúlyozta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, melyen megerősítette, hogy július 1-től a hulladékszállítás díja is mérséklődik tíz százalékkal.

Emlékeztetett, hogy a februári kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor javaslatára a Fidesz úgy döntött, hogy a rezsicsökkentést július 1-jével kiterjeszti a szemétszállítás, a csatorna és víz, a kéményseprés és a palackos gáz díjára is.

Németh Szilárd, a fentiek közül a szemétszállítás díjának a csökkentését a legbonyolultabb és legösszetettebb területnek nevezve, kifejtette, hogy a teljes szegmens vizsgálata után azt tapasztalták, teljes egészében átláthatatlan és igazságtalan a jelenlegi rendszer. „Ahány település, annyi szokás” – jegyezte meg.

Magát a rendszert is meg kell változtatni – mutatott rá, hozzáfűzve, hogy részletes problématérképet állítottak fel. A díj függ a települési struktúrától, a beépítettség típusától és arányától, a lakosság sűrűségétől, az átlagos szállítási útszakaszok hosszától és minőségétől, a logisztikai és lerakási költségektől, a szelektív hulladékgyűjtés és kezelés költségeitől, a közterületek tisztántartásának és gondozásának költségeitől, de úgynevezett „egyéb és nem látható” költségek is rárakódnak a szemétszállítás díjaira – sorolta a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport vezetője. „Ez önmagában mutatja, hogy nem egyszerű feladvánnyal van dolgunk” – vélekedett. Ugyanakkor Németh Szilárd megerősítette, hogy július 1-től a szemétszállítás tekintetében is megvalósul a tízszázalékos csökkentés.

A fideszes országgyűlési képviselő a munkacsoporthoz beérkező panaszokról szólva beszélt olyan bejelentésről is, mely szerint egy zalai kistelepülésen 138 százalékkal emelkedett a szemétszállítási szolgáltatás díja. Erre reagálva hangsúlyozta, hogy a jogszabály szerint a 2012-es tarifákat kell tíz százalékkal mérsékelni, illetve a szemétszállítás esetén a 2013. január 31-én érvényes díjakat kell a csökkentés alapjául venni. Hozzátette: a törvényi rendelkezés szerint a szolgáltatók maximum 4,2 százalékkal emelhették volna díjaikat 2012-höz képest.

Ugyanakkor Németh Szilárd beszámolt olyan önkormányzat által üzemeltetett hulladékszállító vállalkozásról, amely már januárban csökkentette díjait. A fideszes képviselő jelezte, hogy a beérkezett panaszok kapcsán több hatóságot is felkeresett, azonban úgy véli, hogy nemcsak az egyedi ügyekben szükséges lépéseket tenni, hanem a rendszer egésze vonatkozásában is.

A rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője sajtótájékoztatóján az érintett hivatalok és hatóságok munkatársait felszólította, hogy „életszerű és ne lexikonszerű válaszokat adjanak a beérkező panaszokra”. Németh Szilárd kiemelte azt is, hogy a kormány szándékának megfelelően a hulladékszállítás díjainak országosan egységesnek és a szolgáltatással arányosnak kell lennie, egyszersmind igazságosnak és megfizethetőnek a családok és háztartások számára.

Kérdésre válaszolva a fideszes képviselő úgy fogalmazott: „a parlamentben is vannak olyan politikai csoportok, amelyek sunyin vagy nyíltan támadják a rezsicsökkentést. Láthatjuk azt is, hogy ez nemcsak belföldön, de külföldön is jellemző.” A külföldi szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy egy nagyon kellemetlen környezetben kelljen végrehajtani a rezsicsökkentést – fűzte hozzá.

 

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .