fbpx

Magánszemély nem adhat el fémhulladékot Szlovákiában

A fémhulladék-gyűjtéssel összefüggő bűncselekmények elszaporodása miatt a magánszemélyektől való felvásárlás betiltását tervezi a szlovák környezetvédelmi minisztérium.

Az intézkedés a szaktárca által kidolgozott új hulladék törvény része, amely a minisztérium tervei szerint a jövő évtől lép érvénybe Szlovákiában.

A minisztérium szerint a változtatást az indokolja, hogy a hulladék telepeken felvásárolt fémhulladék mennyiség túlnyomó többsége bűncselekményből származik.

Szlovákiában már évtizedek óta jelentős és egyre fokozódó problémát jelentenek a színes és más jó áron értékesíthető fémekből készült vasúti jelzőrendszerek, útjelző táblák és egyéb nyilvánosan hozzáférhető helyen lévő, ilyen fémekből készült tárgyak eltulajdonítására specializálódott bűnbandák.

A rendőrségi statisztikák csak 2011-ben mintegy 1500 színesfémlopást tartanak számon, ez egy év alatt közel 3 és fél millió euró kárt jelentett. A jelenséggel gyakran foglalkozik a szlovák média is, az egyik nagy közfigyelmet kiváltó ilyen eset Pozsonyban történt néhány éve, amikor a rendőrség által a gyorshajtás megelőzése céljából kihelyezett, rendőrt formázó alumíniummaketteket lopták el alig néhány órával a felszerelésük után.

Az így eltulajdonított fémtárgyakat az esetek túlnyomó többségében a fémhulladék felvásárlókban értékesítették a tolvajok. Ezt a gyakorlatot korábban a felvásárlást érintő részleges korlátozásokkal, például a csatornafedelek felvásárlásának a tiltásával próbálták orvosolni, eredmény nélkül. Peter Ziga szlovák környezetvédelmi miniszter szerint mára bebizonyosodott, hogy a felvásárlást érintő részleges korlátozások nem vezettek eredményre és a helyzet tarthatatlanná vált, ezért döntött a tárca a magánszemélyektől való felvásárlás teljes betiltása mellett.

“Tudatosítjuk, hogy ezzel jelentős mértékben beavatkozunk a lakosság bizonyos csoportjainak tevékenységébe, de tudatosítani kell, hogy a fémhulladéktelepeken felvásárolt fém 80 százaléka bűncselekményből származik” – nyilatkozta az intézkedés kapcsán Peter Ziga a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Forrás: MTI

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .