fbpx

Törvény szabályozhatja a jövőben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítését

Elfogadta a Kormány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot. A szabályozás célja, hogy – összhangban a hazai hulladékgazdálkodás átalakításával és az Európai Unió elvárásaival – olyan közszolgáltatási rendszer jöjjön létre Magyarországon, amely lehetővé teszi, hogy a közszolgáltató kiválasztásánál az eddig uralkodó gazdasági szempont mellett a szolgáltatás biztonsága és minősége is kiemelt hangsúlyt kapjon.

A közszolgáltatók minősítését a 2013. január 1-jén hatályba lépett új hulladékról szóló törvény (Ht.) vezetett be. Célja, hogy olyan minősített hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer jöjjön létre, amely hosszú távon biztosítja a hazai hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztonságát és minőségének folyamatos fejlesztését. A minősítés emellett biztosítja, hogy a települési önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására legalkalmasabb közszolgáltatót választhassák ki.

A törvényjavaslat személyi hatálya azokra a gazdálkodó szervezetekre terjed ki, amelyek a Ht.-ben meghatározott és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzéséhez szükséges hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkeznek. A minősítési eljárást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) folytatja le. A törvényjavaslat tartalmazza, hogy milyen szempontok alapján történik a besorolás az egyes minősítési osztályokba, illetve azon belül az egyes kategóriákba és fokozatokba. A jogszabály szintén előírja, hogy a szolgáltatóknak ehhez milyen követelményeknek kell megfelelni.

Az A/I. minősítési osztály elérése valamennyi olyan gazdálkodó szervezet számára biztosított, amely kizárólag hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezik, de egyéb felállított követelménynek nem felel meg. A magasabb II. és III. minőségi fokozatok elérése csak azon gazdálkodó szervezetek számára lehetséges, amelyek a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedélyhez szükséges szakmai követelményeken túl a magasabb szintű szolgáltatás nyújtása érdekében minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszert működtetnek, további környezetirányítási célokat tűznek ki, valamint környezetirányítási programokat határoznak el és hajtanak végre a törvény mellékletében leírt szempontok szerint.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: kormany.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .