fbpx

Petíció a vörös szőnyeg újrahasznosításáért és a legendás Carlton Hotelért

Petíciót indított a vörös szőnyeg újrahasznosításáért a 66. cannes-i fesztiválon egy környezetvédő szervezet, a legendás Carlton Hotel megmentéséért pedig az ötcsillagos szálloda szakszervezete gyűjt aláírásokat- írja az MTI.

A fesztiválpalota 24 lépcsőfokán naponta háromszor cserélik le a 64 méteres vörös szőnyeget, amelyen a díszbemutatók előtt a világsztárok, producerek, rendezők és a díszvendégek a kamerák kereszttűzében bevonulnak a Fesztiválpalotába. A Greenpride nevű egyesület szerint ez “kész pazarlás és felesleges hulladéktermelés”. A környezetvédők ezért azt kérik az interneten közzétette petíciójukban (www.change.org/tapisrouge), hogy a fesztivál enyhítsen az ökológiai terhelésen és naponta csak egyszer cserélje le a vörös szőnyeget.

Fotó: http://the-muffinman.blogspot.hu

“A fesztivál büszke arra, hogy minden hulladékot újrahasznosít, beleértve a szőnyeget is, a környezet megóvása érdekében. A legjobb hulladék az, amit nem termelünk meg” – írja a környezetvédő szervezet Thierry Frémaux fesztiváligazgatóhoz és Steven Spielberg zsűrielnökhöz intézett felhívásában, amelyet már több mint 6 ezren írtak alá.

Közben a fesztivál legnagyobb presztízsű vendégeit vendégül látó Carlton Hotel dolgozói is petíciót indítottak munkahelyük védelmében, amely szerintük “a nemzetközi pénzvilág túsza lett”. A legendás épület bejáratánál a hollywoodi filmek hatalmas reklámplakátjai között a CGT szakszervezet a fesztivál ideje alatt déli 12 óra és délután 4 óra között gyűjti az aláírásokat annak érdekében, hogy a szállodát védett műemléképületté nyilvánítsák a francia hatóságok.

“A Carlton az elmúlt három évben háromszor váltott tulajdonost, jelenleg egy katari üzletember tulajdonában van. Tartunk attól, hogy elődjeihez hasonlóan a jelenlegi tulajdonos is az épület eladására készül. Az igazgatóság csak annyit mond, hogy nem tud a dologról, de ez természetesen minket nem nyugtat meg. A fesztivál és a sztárok segítségét kérjük, hogy meghallják a hangunkat” – mondta Ange Romiti, a szálloda CGT szakszervezeti képviselője. Az alkalmazottak egyelőre sztrájkot még nem helyeztek kilátásba, de “Megvédem a Carltont” feliratú kitűzőt viselve látják el a munkájukat.         Annak ellenére, hogy a fesztivál idejére Cannes lakossága közel a négyszeresére duzzad és a filmes mustra a világ legjelentősebb médiaeseménye, a vetítések zártkörűek, azokra kizárólag a szakmai közönség és az újságírók juthatnak be, de ők is csak előzetes akkreditáció után. A helyi lakosoknak azonban a fesztivál fenntart összesen 1500 helyet az esti díszvetítésekre. A listára cannes-i lakcímet igazoló személyi papírokkal lehetett feliratkozni, a meghívókat közjegyző előtt tartott sorsoláson osztották szét a szerencsések között.     Az akkreditált vendégeknek viszont az előző évekhez képest is megszigorított ellenőrzésen kell átesniük, mielőtt beléphetnek a fesztiválpalotába. A fényképes belépőkártyákat ellenőrzik a biztonsági őrök, majd fémkeresőkkel is átvizsgálnak minden vendéget. Idén sem italt, sem gyümölcsöt nem lehet az épületbe bevinni.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .