fbpx

Környezetvédelmi problémákat is okozhat a 25 ezer új munkahely

A legnagyobb kihívást a hulladékgazdálkodás jelentheti a nyugat-dunántúli iparfejlesztés során.

Egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 ezer új munkahely létrejöttét várja a kormány néhány éven belül a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központtól. A projekt környezeti hatásairól, a hulladékgazdálkodással és a közlekedés fejlesztésével kapcsolatos feladatokról tárgyaltak környezetvédelmi szakemberek – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Tavaly nyáron jelentették be, hogy Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megalakul a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Decemberben a kormány – Kecskemét után – kiemelt járműipari térséggé nyilvánította az érintett településeket, azóta Nagykanizsa is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Komolyan vesszük a 20-25 ezer fős foglalkoztatást, ami különböző környezetvédelmi problémákat okozhat – jelentette ki Mészáros György, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Központ vezetője. A mi feladatunk, hogy felhívjuk ezekre a környezetvédelmi problémákra a figyelmet és a tervezésnél ezt figyelembe is vegyük – fogalmazott.

A térségben rendkívül rossz az úthálózat, márpedig a megnövekedett munkaerő-mobilitás, illetve áruszállítás új kapacitásokat igényel. A szakemberek szerint a közút- és vasútfejlesztés, valamint villamosítás mellett az intermodális csomópontok kialakítása lehet a jövő útja, ilyen Körmenden már működik.

A környezetvédelem szempontjából leginkább a hulladékgazdálkodás jelenti a legnagyobb kihívást a központ esetében – mondta dr. Varga József, a hulladéktörvényt előkészítő bizottság szakértője. Szavai szerint a gazdasági érdek is, hogy a keletkező hulladékot a továbbiakban újrahasznosítsák, ha lehetséges, „anyagában”, nyersanyagként, ha pedig erre nincs mód, energetikai úton – magyarázta.

Molnár Miklós, a központ felügyelőbizottságának elnöke műsorunkban kijelentette: a gazdaságfejlesztés hosszú távra szól, amit pedig csak akkor lehet megvalósítani, ha a fejlesztés környezetvédelmi szempontból is fenntartható.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .