fbpx

Ökológiai kongresszus Szentpéterváron

Oroszország és a világ legfontosabb ökológiai problémái szerepelnek a névai nemzetközi kongresszuson. A szentpétervári ökológiai fórumon szó lesz a „zöld energetika” fejlesztéséről, a környezetvédelmi biztosításról, a háztartási és az ipari hulladékok feldolgozásáról.

A fórumot az orosz Föderáció Tanácsa és a FÁK-országok Nemzetközi Közgyűlése szervezi, hivatalos partner az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete.

Земля планета земля природа любовь экология небо

© Fotó: SXC.hu

A 21. században az ökológiai problémák globálissá váltak. A nagyvárosokban a levegő minőségének romlása aktuális gond valamennyi állam számára. Oroszország nem kivétel, bár az utóbbi időben vannak jó irányú változások – állítja Konsztantyin Cibko, a Föderáció Tanácsa környezetgazdálkodási bizottságának helyettes elnöke.

Az európai statisztika szerint az üzemanyagok esetében a magasabb minőségi osztályra való átállás a városlakók életét általában egy évvel növeli. Az idén mi áttértünk az Euro-3 benzinre. Január 1-jéig az Euro-2 volt a szabvány. Az átéréssel javult a levegő minősége a városokban.

A fórum egyik központi témája a „zöld energetika” fejlesztése és az energiahatékonyság. A nagy hazai cégek ma sikeresen alkalmazzák a hatékony és hulladék nélküli technológiákat – állapítja meg Mihail Julkin, az oroszországi Nagyiparosok és Vállalkozók Szövetsége ökológiai bizottságának szakértője.

Az energia ára nő, növekszik az üzemanyagoké is. A cégek kénytelenek foglalkozni az energiahatékonysággal és a takarékos felhasználással, már csak azért is, hogy megtartsák versenyképességüket a piacon. Gyakorlatilag a cellulóz- és papírgyárak szinte mindegyike megtanulta a fahulladék felhasználását, és egyre kevésbé függ az energiahálózatoktól.

Az ipari hulladékok problémájának megoldása érdekében a szakértők azt ajánlják, hogy foglalják törvénybe a vállalatok hulladék-feldolgozási kötelezettségét. Ehhez viszont a lehető legjobb technológiákat kell felhasználni.

A kongresszuson szó lesz arról is, hogyan jut hozzá a lakosság a környezetvédelemi információkhoz. A szakértőknek az a véleményük, hogy Oroszország – ahol 2013 a környezetvédelem éve – csatlakozik az Aarhusi egyezményhez. A dokumentum előirányozza, hogy a hulladékokkal kapcsolatos információk publikusak. Azaz, a helyi lakosság a hatóságokkal és az üzleti világ képviselőivel karöltve aktívabban kihathat arra, hogy a cégek áttérjenek az új technológiákra, és ezzel javítsák a környezet állapotát.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: hungarian.ruvr.ru

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .