fbpx

Nyakatekert a kérdés

Június elsején népszavazást tartanak a komáromi járásbeli községben, amely során a község határába tervezett hulladékfeldolgozóról döntenek a polgárok. A népszavazás kiírását petícióban kérték a lakosok. A petícióban megfogalmazott kérdés, amely a népszavazáson feltett kérdés is egyben, így hangzik: „Egyetért ön azzal, hogy Ekel község vagyona, nevezetesen a szeméttelep és az Ekeltour Kft. (amely a szeméttelepet üzemelteti – a szerk. megj.) maradjon tartósan a község százszázalékos tulajdonában, és hogy legyen kizárva az eladásuk és bérbeadásuk?”

A községben azt követően indult aláírásgyűjtés, miután az önkormányzat zöld utat adott egy hulladékfeldolgozó üzem építésének a jelenlegi szeméttelep szomszédságában. Április derekán falugyűlést tartottak, amelyen a beruházó cég képviselője részletesen felvázolta az általuk kínált technológiát, és cáfolta, hogy égetőt létesítenének a falu határában. Elmondta továbbá, hogy fokozatosan likvidálnák a meglevő szemétlerakatot és 30–40 új munkahelyet alakítanának ki. A beruházás ellenzői azt kifogásolták, hogy a testület a polgárok megkérdezése nélkül döntött ilyen nagy horderejű kérdésről. Egyben attól tartanak, hogy más községekből is ide hordanák a hulladékot feldolgozásra, és úgy vélték, az sem kizárható, hogy veszélyes hulladék kerülne ide. Fekete Iveta polgármester szerint a petíció elindítói félrevezették a lakosokat, hiszen környezetkímélő technológiát alkalmazna a cég, és veszélyes hulladékot egyáltalán nem dolgozna fel. Rámutatott arra is, hogy a jelenlegi szemétlerakat működési engedélye 2014 végén lejár, és utána megoldatlan a hulladékgazdálkodás a faluban. A feltett kérdés nehezen értelmezhető, ha pedig a polgárok többsége megszavazza, meg lesz kötve az önkormányzat keze, és más beruházót sem kereshet. Éppen ezért józan döntésre kérte a polgárokat. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az 1236 választásra jogosult polgár fele plusz egy fő részt vesz azon.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .