fbpx

Változásokat hoz az új fémtörvény

Több olyan eleme is van a parlament előtt lévő új fémtörvénynek, amely a fémlopások megelőzését, a tolvajok elkapását segítheti – véli a Fémszövetség szakértője.

Három találomra felhívott színesfém-felvásárlóból háromnak könnyedén el tudott volna adni akár bizonytalan eredetű kábeleket is a Kossuth Rádió riportere, aki teszthívásai közben nem tárta fel személyazonosságát. A probléma súlyosságát jelzi, hogy még március folyamán Szabolcsban és Borsodban színesfémtolvajok miatt késett a viharok után az áramszolgáltatás helyreállítása, valamint veszélyben vannak a vasúti jelzőberendezések is, ami életveszélyes lehet a közlekedőkre.

Szlovákiában szintén súlyos problémát okoznak tolvajok, ezért ott azt tervezik, hogy a jövőben magánszemélytől tilos lesz fémhulladékot felvásárolni.  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn a bűnözők egy egész vágóhíd fémberendezését lopták el. A megkárosított tulajdonos szerint nem lenne ennyire rossz a helyzet, ha a kereskedők nem vásárolnák fel bárkitől a fémhulladékot.

Vitatja azonban ezt az állítást Vitányi Márton, a Magyar Fémhulladék Forgalmazók és Feldolgozók Szövetségének szakértője, aki elmondta, nem lehet bárkitől bármilyen hulladék fémet megvenni. Ebben a tekintetben Magyarországon eddig is a legszigorúbb szabályozás volt Európában, ami azonban sajnos nem hozott megoldást. Hiába van akármilyen szigorú jogszabály, ha a piacon olyan illegális kereskedők is vannak, akikhez ez nem ér el – tette hozzá a szakértő.

Vitányi Márton szerint megoldást az hozhatna, ha a jogalkotó gyakorlati irányba vinné el a megelőzést, hatékonyabbá tenni a büntetések kiszabását. „Az már nagyon jó lenne, ha a fémtolvajokat megfognák”, csak ezután érdemes azon gondolkodni, hogy a törvény alapján mivel lehessen pontosan megvádolni őket – fogalmazott. Hozzátette: a parlament előtt lévő  új fémtörvény-tervezetben vannak előrelépést szolgáló részek, amelyek a lopások megelőzését, a tolvajok elkapását segíthetik. Például, a szlovákhoz hasonlóan, a magyar szabályozás is célozza, hogy egyebek közt kábelhulladékot vagy csatornafedelet ne adhasson le magánszemély, illetve csak különleges esetben, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal engedélyével.

További tervezett módosítás, hogy az új törvény hatálybalépését követően magánember legfeljebb 3 köbméter fémet tárolhat az udvarán. Eddig ugyanis gyakori eset volt, hogy egy ház mellett ott állt a nagy fémkupac, amiről az ott élő személy a rendőröknek, az adóhatóság embereinek azt állította, több év alatt gyűjtögette, és az ő tulajdona. A jövőben a hatóságnak már joga lesz az ilyen fémhalmokat lefoglalni, a gazdájukat pedig büntetni – tette hozzá a Kossuth Rádióban Vitányi Márton, a Fémszövetség szakértője.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .