fbpx

Biokom tájékoztatás: a postavölgyi hulladékudvar építésével kapcsolatban

Az elmúlt napokban a pécsi, postavölgyi hulladékudvar építése kapcsán számos olyan médiamegjelenés látott napvilágot, amely nem felelt meg a valóságnak.

Jelenleg nem a BIOKOM Kft. végzi a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program projektjeinek menedzsment-feladatait, a jövőben viszont érintett lesz az üzemeltetésben, így fontosnak érzi a hiteles, megbízható, szakmai tájékoztatást ebben a témában.

A legfontosabb információ, hogy nem szemétlerakó épül a postavölgyi területen, hanem hulladékudvar, amely egy rendezett, kulturált létesítmény (a csatolt fotók a pécsi hulladékudvarról készültek), amely működése nem jár szag-, vagy zajártalommal a lakosság számára.

A BIOKOM Kft. 1998 óta üzemeltet Lakossági Hulladékudvart Pécsett. Az Eperfás út 3. szám alatti hulladékudvar, mint az összes többi hulladékudvar, a háztartásokban – tehát nem az iparban vagy a vállalkozásokban – képződött, előre válogatott, szelektíven gyűjtött hulladékokat (tehát nem a kommunális szemetet) befogadja be korlátozott mennyiségben, díjmentesen a lakosságtól. Egy másik hulladékudvar is sok éven át üzemelt a sűrűn lakott pécsi Kertvárosban (az Eszék utcában), amely gazdaságossági szempontok miatt került bezárásra. A lakosságtól még sokáig kaptunk olyan leveleket, amelyben hiányolták a hulladékudvart. Ugyanis egy hulladékudvar megnyitása sok előnnyel jár: kulturált és környezetbarát módon lehet megszabadulni a nem kívánt hulladékoktól, eltűnnek a városrészből a szennyező, illegális szeméthegyek (látható a csatolt helyi fotón), munkahelyek létesülnek, szelektálással kevesebb szemetet kell kihelyezni a kommunális kukába – és nem okoz környezeti terhelést! A hulladékudvarok működésével Pécs városának lehetőségében áll felzárkóznia a sokszor emlegetett európai szinthez, valamint a létesítmények elősegítik a hazánk számára előírt visszagyűjtési mennyiségek megvalósulását. Magyarországon közel 50 hulladékudvar működik, több közülük bent a városban, közvetlenül bevásárló- és lakóépületek mellett (látható a nyíregyházi fotókon is). Postavölgy esetében a legközelebbi lakóépület több száz méterre található, nem a közvetlen környezetben!

A korábban elhangzott állításokkal ellentétben sor került ebben a témában is lakossági fórumra, közmeghallgatásra, valamint több újságcikk, közlemény és tévés híradás is megjelent a „Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében történő kötelező szelektív hulladékgyűjtés bevezetése” témakörben. Csatoljuk a 2008. szeptember 25-ei közmeghallgatás hivatalos jegyzőkönyvét, néhány tájékoztató újságcikket és egy tévéfelvételt (Pécs TV).

Tájékoztatónkkal célunk a pécsi lakosság hiteles és szakmai informálása a jelenleg zajló szándékos félrevezetés, feszültségkeltés megakadályozása érdekében. Az interneten ismeretlen személyek aláírásgyűjtési akciót indítottak „Nem akarunk Pécs Kertvárosában hulladéklerakót!” megnevezéssel, amely azért félrevezető és hiteltelen, mert egyrészt nem hulladéklerakó épül Postavölgyben, másrészt számos, az ország különböző szegletéből és külföldről is származó aláírások láthatóak (pl.: kapuvári, székesfehérvári, kecskeméti, majsi, várpalotai, drégelypalánki, bécsi stb.)

 

Hisszük, hogy a környezetvédelem mindenki közös ügye, az épülő hulladékudvar pedig a pécsi (postavölgyi) lakosság és a környezetvédelem érdekeit fogja szolgálni!

BIOKOM Kft.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .