fbpx

Harmadával csökken Debrecenben a szemétdíj

Harminc százalékkal csökken a szemétszállítás díja Debrecenben. Erre a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvény ad lehetőséget. Ezt egy képviselői kérdésre adott válaszában mondta el Kósa Lajos polgármester – írja a dehir.hu hírportál.

Az év elején nagy felháborodást okozott a városban, hogy a maximált 4 százalékos díjnövekedés helyett a lakossági árban 17 százalékos emelkedést vettek észre a debreceniek. Ennek az volt az oka, hogy tavaly november végén emelkedett a szemétszállítás díja, csak a lakosság részére december végéig nem érvényesítette az emelést a szolgáltató.

Ebben az évben viszont a rezsicsökkentésről szóló országos szabályok előírták, hogy július elsejétől a víz mellett a szemétszállítás díjának leszorítását is előírta. Ráadásul úgy, hogy alapul a 2012 áprilisi fogyasztói árakat kell venni.

Emiatt az akkori ár 10 százalékos csökkenése az a jelenleg is érvényben lévő díjszabásokhoz képest 25-30 százalékos mérséklést jelenthet Debrecenben – mondta Kósa Lajos. A polgármester Dobrossy István DISZ-es képviselő, az AKSD Kft. tavalyi évi eredményével kapcsolatos kérdésére válaszolt.

Az ellenzéki politikus egyébként úgy számolt, hogy a 600 millió forint körüli osztalék elegendő lehetőséget biztosíthat a cégnek és a városnak, hogy végrehajtsák a 10 százalékos csökkentést. Kósa Lajos először nem is értette, hogy Dobrossy mit kérdez. Az AKSD eredménye ugyanis 80 százalékban nem a debreceni szemétszállításból ered.

– Egy háziasszony is átlátja a beszámolót, ez egy összesített eredmény – mondta Kósa Lajos. – Ha Dobrossy ügyvéd urat tilosban parkolásért megbüntetik, akkor nem egyeztetéseket és előkészítést kezd a probléma megoldására, hanem kifizeti. A város nem előkészíti a szemétszállítás díjának csökkentését, hanem végrehajtja a törvényt – zárta a polgármester.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .