fbpx

Átveszi az állam a tiszavasvári hulladéklerakót

Átveszi az állam a tiszavasvári önkormányzattól a helyi veszélyeshulladék-lerakó telepet és ingatlanjait, az intézkedést az esetleges környezetvédelmi károk megelőzése indokolja – tájékoztatta közleményben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

    A hulladéklerakó telep – a környezetvédelmi kötelezettségekkel együtt – a volt ICN Alkaloida Magyarország Rt.-től a privatizációs folyamat során került át a tiszavasvári önkormányzat tulajdonába egy 1997-ben meghozott kormányhatározat alapján – emlékeztet a közlemény.

Fotó: www.indexkelet.hu
    Az érintett ingatlanok átvételéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezd tárgyalásokat az önkormányzattal. Az állami szerepvállalás mellett – amennyiben szükséges – megtörténhet a kármentesítési technológia módosítása és a kármentesítés finanszírozása is – tájékoztatott az NFM.
    A közlemény szerint a helyhatóság költségvetésében jelenleg már nincs elkülönített pénzügyi keret a környezetvédelmi üzemeltetési feladatok folytatására, a korábban erre a célra rendelkezésre álló források kimerültek.
    “A lakosság biztonsága, a vízbázis és az egészség védelme érdekében elengedhetetlenül fontos a környezetvédelmi hatóság által előírt kötelezettségek (a műszaki védelem üzemeltetése és karbantartása, a terület őrzése, monitorozása) teljesítése. Az állami tulajdonba vétellel a feladatok ellátása biztosítható a hulladéklerakó telepen” – ismerteti a közlemény.
    Az állami vagyonkezelésbe adást követően lehetőség nyílik európai uniós források megpályázására is – közölte a NFM.
    Az MTI korábban már írt arról, hogy a volt Alkaloida Vegyészeti Gyár hetven éves működése során több mint 500 ezer tonna veszélyeshulladék halmozódott fel a város agyagbánya-gödreiben és depóniákban. Még 1997-ben a sikeres privatizáció érdekében a gyárat és a környezeti kárral terhelt területet különválasztották, ez utóbbit kapta meg a város. Az állami privatizációból befolyt összegből 1,1 milliárd forint állt rendelkezésre a környezeti károk felszámolására, de ez az összeg elfogyott a szennyezőanyagok helyben tartására kidolgozott lokalizációs rendszer kiépítése és működtetése során.
    A Kelet-Magyarország korábbi cikke szerint a tiszavasvári önkormányzat 2011 szeptemberében pert helyezett kilátásba az állam ellen, mivel a város eddig az időpontig nem kapta meg a veszélyes hulladéklerakó kármentesítési feladataihoz szükséges mintegy 80 millió forintot. A támogatási összeg az egykori Alkaloida hulladéklerakó-telepén hátrahagyott környezeti károk mentesítésére kiépített technológia üzemletetését fedezte volna.
    A település jobbikos többségű képviselő-testülete akkor jóváhagyta az esetleges per elindítását. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében erre úgy reagált, hogy a tulajdonviszonyokból adódóan a kármentesítés kötelezettje a tiszavasvári önkormányzat, de tekintve, hogy ebben a város forráshiány miatt nem tud helytállni, így az állam az MNV Zrt. útján tudja a kármentesítést finanszírozni.
    A problémára a mostani átvétel jelenthet megoldást mindkét fél számára.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .