fbpx

Hétmilliárdos hulladéklerakó-telep rekultiváció Szabolcsban

Hétmilliárd forintból 108 régi hulladéklerakó-telep rekultivációja, természeti környezetének helyreállítása kezdődött meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a megyei önkormányzat elnöke sajtótájékoztatón Nyíregyházán pénteken.

Fotó: www.nyirseghir.hu

Seszták Oszkár, aki egyben a térségi szilárdhulladék-gazdálkodási önkormányzati társulás elnöke is, elmondta: a környezetvédelmi beruházás 100 százalékos európai uniós és nemzeti támogatásból valósul meg 7 milliárd 166 millió forintból.

A rekultiváció várható befejezésének határideje 2014. április 30.

Az önkormányzati és társulási vezető, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője kiemelte: a környezetvédelmi hatóság által bezárt és használaton kívüli, régi hulladéklerakó-telepek jelentős környezeti veszélyt jelentenek Szabolcsban. A környezeti kockázat egyaránt érinti a felszín alatti vizeket, a talajt és a levegőt is, ezért pályázott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás a rekultiváció elvégzésére még 2010. decemberében.
A lerakókban tömörítik az elhelyezett hulladékot, majd több mint fél méter vastagságú kiegyenlítő- és fedő földréteggel látják el, végül a területet beültetik őshonos fákkal, növényekkel. A nagyobb telepeken csapadékvíz-gyűjtő és visszalocsoló rendszert is kialakítanak.
A hétmilliárdos projekt által érintett, rekultivációra váró 108 telep közül 93-at már átadtak a kivitelezőknek, a KÖZGÉP Zrt. és a Strabag Kft. által létrehozott három konzorciumnak, van ahol a környezet helyreállítása már is készült, vagy befejezéséhez közeledik.
Oláh István, a beruházás menedzsment szervezetének, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy további 56 szabolcsi hulladéklerakó-telep rekultivációjára 60 százalékos készültségű pályázati tervvel rendelkeznek.
Ugyanakkor 15-20 régi lerakó sorsa még rendezetlen, ott vitás tulajdonviszonyi kérdések akadályozzák a környezeti helyreállítás megindítását. Ezek a telepek osztatlan földterületen, vagy póthagyatéki eljárás alatt állnak.
Hozzátette: rekultivációs uniós és nemzeti támogatásra csak azokkal a lerakó-területekkel lehet pályázni, amelyek állami vagy önkormányzati tulajdonban vannak.
A rekultivációs projekt kedvezményezettjét, a szilárdhulladék-gazdálkodási társulást 2004-ben 240 szabolcsi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata hozta létre. A szervezet európai uniós támogatásból, több mint 9 milliárd forintos költségből hozott létre korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő hulladéklerakó-telepet Kisvárdán, Nagyecseden és Nyíregyházán, ahová a 240 településről szállítják a szemetet. A régi lerakókat pedig mind bezárták és valamennyi rekultivációját szeretnék elvégezni.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .