fbpx

Ételmegosztó portál indult Ausztriában

Nem kell a szemétbe kerülnie az ételnek – mondják az ötletgazdák.

Ételmegosztó internetes portál indult Ausztriában azoknak, akik nem szeretik kidobni a feleslegessé vált, de még használható élelmiszereket, illetve azoknak, akiknek jól jön egy doboz joghurt, egy fél doboz tojás vagy egy csomag hagyma.

A Myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú élelmiszereiket. Nem kell a szemétbe kerülnie az ételnek, ha valaki egy vendégség előtt túl sokat vásárolt be, ha nyaralás előtt ki akarja üríteni a hűtőszekrényt, vagy ha egy kereskedő nem tudja eladni a már nem egészen friss árut – vallják az ötletgazdák. Az élelmiszer kapóra jöhet olyanoknak, akik a hétvégén nem találnak nyitva tartó üzletet, vagy akik anyagi okokból rászorulnak.

A részvétel feltétele az, hogy az ételért nem szabad pénzt kérni. A honlapra felkerülhet az élelmiszer gyártási és lejárati dátuma, s az is, hogy honnan és mikor lehet elhozni. Élelmiszer-biztonsági okokból nem lehet elajándékozni vagy elcserélni a portálon olyan élelmiszert, amely nyers tojást vagy halat tartalmaz.

Az internetes portál működtetője a Foodsharing.de nevű német egyesület, amelyhez Németországban már 18 ezren csatlakoztak. A Foodsharing.de alapítója Valentin Thurn író, dokumentumfilmes, aki Taste the Waste (Kóstold meg a szemetet) címmel dokumentumfilmet forgatott arról, hogy milyen sok élelmiszer végzi a szemétben a világban. A német egyesület ausztriai partnerei egy osztrák jótékonysági szervezet és az osztrák környezetvédelmi minisztérium.

“Ausztriában évente 157 ezer tonna felhasználható élelmiszer kerül a szemétbe” – figyelmeztetett Nikolaus Berlakovich miniszter.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .