fbpx

Szelektív gyűjtés: sok helyen már házhoz jön

Bár a szelektív hulladékgyűjtés már házhoz jön a fővárosban, az italos kartondobozok válogatásával kapcsolatban még nagy a tanácstalanság, sokan nem tudják, hova kell dobni őket.

Tíz évvel ezelőtt újdonságszámba ment, amikor a Tura menti településeken bevezették a házhoz jövő szelektálást, de ma már egyre több önkormányzat követi a példát. Gazdagréten például az egyik panelházban pályázati támogatással építettek ki egy speciális rendszert, amely a házon belüli szelektálást teszi lehetővé.

Felmérések szerint egy európai lakos átlagosan 100, legfeljebb 200 métert hajlandó megtenni a szelektív gyűjtőszigetekig – ez is egy érv amellett, hogy a szelektív gyűjtést házhoz menve oldják meg. Budapesten, 2013 tavaszán közel 830 ezer háztartásban vezetik be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert. Mintegy 400 ezer darab kék és sárga szelektív gyűjtőedényt helyeznek ki társas- és családi házakhoz. Bokor István, az FKF értékesítési és projektigazgatója a műsorban elmondta, jól halad a gyűjtőedények kihelyezése, napi 500-1000 új gyűjtőpontot telepítenek, és a lakosság részéről nagyon a jó fogadtatás. A gyűjtési adatok is azt mutatják, az emberek használja őket.

A műanyag- és fémhulladékokat a sárga, a papírt és az italos kartont pedig a kék gyűjtőedényekbe kell tenni. Az italos karton szétválasztása azonban még problémát jelent. A házhoz menő szelektív gyűjtés előnye, hogy a kék, papírgyűjtő edények szélesebb körben történő használatával lehetőség nyílik a szelektív hulladékgyűjtés szempontjából eddig mostohagyermekként kezelt italos kartondobozok eddiginél nagyobb arányú visszagyűjtésére és újrahasznosítására. Az italos karton többrétegű, papírból, műanyagból és alumíniumból áll, ezért sokszor tanácstalanok vagyunk, hogy melyik gyűjtőedénybe tegyük. Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédő Egyesülés ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: Budapesten a papírba, vidéken a műanyagba kell tenni – ez a közszolgáltató döntésétől függ. Ennek az a magyarázata, hogy vidéken működnek a válogatóművek, és a műanyag szemétből könnyebb kiválogatni, Budapesten most épül a válogató.

Baka Éva kiemelte: tíz emberből 7-8 tartja fontosnak a szelektív gyűjtést és a környezet védelmét, valójában azonban tízből csak kettő gyűjti szelektíven a hulladékot. Ezen az arányon is javítani kíván a házhoz menő gyűjtés, valamint a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére harmadik éve meghirdetett országos verseny is, amelyhez idén mintegy húsz nagyobb városból és hatvan kisebb településről 311 intézmény csatlakozott. Az versenyben az óvodások, iskolások egész évben gyűjtik az italos kartont. Dr Vizi László Tamásné, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója elmondta: iskolájuk diákjai eddig öt tonna italos karton gyűjtöttek össze, de a versenyen kívül is nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, például a gimnázium mellett lévő tavat is rendszeresen tisztítani szokták.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .