fbpx

Nagyléptékű rekultiváció indul a Sajó-Bódva Völgyében

Hétfőn délelőtt a kazincbarcikai felhagyott (régi) szilárdhulladék lerakónak a munkaterület átadásával elindult a rekultivációs projekt.

A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás 2000-ben alakult, többek között azzal a céllal, hogy a térségben fellelhető, s felhagyott szilárdhulladék lerakók rekultivációját előkészítse, majd elvégezze.

Fotó: O Pont / Pálinkó Gábor

Az elmúlt öt év kitartó munkájának köszönhetően a Társulás, az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Központi Költségvetés által nyújtott 6.381.187.781 Ft támogatás felhasználásával megkezdi „A Sajó-Bódva Völgye települési szilárd hulladék rekultivációs projekt” című KEOP-2.3.0/09-11-2010-0029 kódszámú projekt megvalósítását.

A projekt fő célja a Tárulás területén felhagyott hulladéklerakók rekultivációja, az elmúlt 30-40 évben keletkezett tájsebek és potenciális szennyező források megszüntetése. A projektben szereplő 78 hulladéklerakóból 46 felszámolással, a hulladék teljes felszedésével, míg 32 helyben maradó, rendezett depónia kialakítással kerül rekultivációra.

A projekt átfogó céljai közé tartoznak a
– Korszerű hulladékgazdálkodási rendszerek kialakítása (Az EU 6. környezetvédelmi akcióprogramjával összhangban készített Országos Hulladékgazdálkodási Tervnek megfelelően)
– Felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása, a környezetterhelés csökkentése
– Természeti, környezeti értékek védelme

– Környezettudatosságra nevelés
– Környezeti fenntarthatóság biztosítása, esélyegyenlőség érvényesítése
– Foglalkoztatottság növelése

A környezetet és a lakosságot is folyamatosan veszélyeztető, régi, műszakilag nem megfelelő bezárt, illetve felhagyott települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja is célja projektnek.

A projekt eredményeként, a céljaival összhangban a Társulás 56 települése által lehatárolt terület 78 hulladéklerakójának rekultivációja valósul meg. A legfontosabb számszerűsíthető eredmények a következők:
– 46 db települési szilárd hulladéklerakó felszámolása,
– 32 db hulladéklerakó helyszíni rekultivációval történő lezárása,
– hozzávetőleg 661.653 m2 terület hulladéktól való mentesítése,
– hozzávetőleg 3.030.846 m3 települési szilárd hulladék ártalmatlanítása

Tekintettel arra, hogy a munkálatok a Társulás területének jelentős részén, 54 településen fognak zajlani, jelentős átmenő forgalmat generálva, ezért a projekt munkatársai kérik a lakosságot, hogy a kivitelezés időszakában a környezetük érdekére tekintettel, türelemmel legyenek az esetlegesen okozott kellemetlenségek kapcsán. A munkálatok nyár elején kezdődhetnek meg a munkaterület átadásokkal, s ezt követően már a kivitelezést végző járművek megjelenésére számíthatnak az érintett településeken.
A rekultivációs munkálatok várhatóan egyszerre 10-12 munkaterületen fognak zajlani, és 2015 tavaszára fejeződhetnek be.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .