fbpx

Új forrás bevonási lehetőség az energiahatékonyság, megújuló eneriga, zöld ipari innováció és a civil szervezetek támogatására

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alapok keretében hamarosan mintegy 40 milliárd forint támogatás válik elérhetővé, több programterületen.

Az EGT és az Alapok első, 2004-2009-es támogatási időszakának népszerűségét bizonyította, a források közel 100%-os mértékű lekötése.

Magyarország több mint 150 millió eurós, vagyis mintegy 40 milliárd forintos részesedésével a harmadik legnagyobb kedvezményezett, a 15 támogatásra jogosult EU tagállam között. A 2016-ig felhasználható forrásokat a három donor ország – Norvégia, Izland, Liechtenstein – a szolidaritás jegyében bocsátja hazánk rendelkezésére. A források hozzávetőleg 97%-át Norvégia nyújtja.

Az Alapok átfogó célja, a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a kétoldalú kapcsolatok erősítése. A 12 támogatásban részesülő program közül a legjelentősebbek a következők: környezetvédelem, kutatás-fejlesztés, civil szervezetek kapacitásfejlesztése.

Az EGT Alap programterületei többek között a következők: energiahatékonyság, megújuló energia, alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz, civil szervezetek támogatása, kulturális és természeti örökség megőrzése.

A Norvég Alap programterületei közül kiemeljük a zöld ipari innováció, valamint a kétoldalú kutatási együttműködés területeket.

Az egyik legjelentősebb programterület, a Zöld ipari innováció program. Ennek célja, a zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld innovációk elterjesztése. Két alprogramja a Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése és a Környezetbarát termelési technológiák. A támogatási keret kb. 6,4 milliárd Ft. A projektenként elnyerhető támogatás 50-450 millió Ft közötti. Pályázhatnak jogi személyiségű gazdasági társaságok, mint projektgazdák, és költségvetési szervek és jogi személyiségű non-profit szervezetek, mint projekt partnerek. Mivel a program elősegíti a norvég-magyar kétoldalú kapcsolatok erősítését, így előnyt jelent norvég partner bevonása, a pályázatokba.

A pályázat heteken belül társadalmasításra kerül. A program lebonyolításának várható ütemezése a következő:

2013. június hó: pályázati felhívás megjelenése;

2013. szeptember 30.: a pályamunkák beadási határideje;

2014-2016. április 30.: megvalósítás.

Az utófinanszírozott projektekhez az elnyert támogatás 25%-a előlegként igényelhető. A fenntartás időszaka 5 év.

A főpályázat beadását megelőző 15 napon belül lehet legkésőbb benyújtani azokat a pályamunkákat, melyek a norvég partner keresését támogatják. Ez a pályázat csekély összegű támogatásként 100%-os támogatást nyújt, maximum 3000 euro összeghatárig. A támogatás az útiköltséget, a szálást, az utasbiztosítást, a napidíjat, a regisztrációs díjat tartalmazza, partnerkereső kiutazás esetén.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .