fbpx

Irány a szuperkukák!

A szelektív hulladékgyűjtés hazánkban még nem kötelező, de az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi tizenhat százalékos szemét újrahasznosítást feltornázzuk mielőbb legalább hatvan százalékra.

A szelektív hulladékgyűjtésről szinte már mindenki hallott, sokan nagyjából tisztában is vannak vele, hogy a szemetet miként szortírozzuk, ám csupán a lakosság 25 százaléka gyűjti valóban szétválogatva a háztartási hulladékot. Pedig a szemét újrahasznosítás a környezetünk védelme érdekében elengedhetetlen.

Néhány évvel ezelőtt Bregenzben jártunk, ahol bepillantást nyerhettünk egy héten át egy ott élő magyar lány életébe. A műtősnőként dolgozó fiatal hölgy elmesélte, Ausztriában megbüntetik azt, aki nem szelektíven gyűjti a szemetet. A válogatás mindenki számára kötelező, nincs kivétel. Ott persze már megteremtették a feltételeit annak, hogy valamennyi háztartás, legyen az kertes házban, vagy emeletes házban élő család, mind a papír, mind a műanyag, mind a fém, mind az üveg, valamint az egyéb hulladékokat szortírozva helyezze el a különböző szemétlerakóknál. Fontos, hogy eleve a háztartási szemétgyűjtők is fakkokra vannak osztva, így már a saját kukába is szétválogatva kerül a szemét. Szinte minden családnál találkozunk flakon tömörítő, préselő szerkezettel, aminek segítségével rengeteg helyet spórolnak meg a háztartások.

Ráadásul az üzletekben nemcsak elvétve találkozunk a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges holmikkal, mindenütt kapható szelektív szemetes, palackprés, vagy olajleeresztő kanna. A házakhoz, lakásokhoz a közhasznú társaság minden hónapban szórólapot juttat el, amelyen feltüntetik, mely napokon milyen hulladékot szállít el. Nos, aki a témában jártas, az jól tudja, mi még ettől fényévekre vagyunk.

A legrosszabb az, hogy sok magyar család hiába él környezettudatosan, hiába gyűjti szelektíven a szemét nagy részét, mert az úgynevezett szuperkukák (Alma Együttes elnevezése _a szerk.) tartalmának többsége aztán a nagy központi, kommunális szemétlerakón landol.

A különböző intézmények, iskolák, óvodák részére rendszeresen írnak ki pályázatokat, versenyeket a témával kapcsolatban, ami ugyancsak azt szolgálja, hogy a feltörekvő nemzedék már jóval környezettudatosabban éljen és óvja a földet.

Elmondhatjuk még, nagyon fontos, hogy már a legkisebbeket is arra neveljük, hogy a szemét egyáltalán nem rossz dolog, hiszen például a PET palackok, a papír újrahasznosításával számos értékes, új dolog készül. Így a kisgyerekek számára is érthetővé tesszük ezt a tevékenységet és később számukra már természetes folyamat lesz, ha tőlünk is ezt látják.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .