fbpx

Ma van a Környezetvédelmi Világnap

Egy darab ceruzaelem 1500 liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni, ami egy átlagos család 2-3 napi vízfogyasztásával egyenlő. 1 liter fáradt olaj 1 millió liter ivóvizet szennyezhet be, ha nem figyelünk oda a veszélyes hulladéknak minősülő termék megfelelő gyűjtésére és tárolására. A Környezetvédelmi Világnapon is a víz értékére hívja fel a figyelmet az öt regionális víziközmű-szolgáltató (DMRV Zrt., DRV Zrt. ÉDV Zrt., ÉRV Zrt., TRV Zrt.) által indított Tudatos Vízfelhasználó kampány. Az állami vízművek a tudatos vízfogyasztással összefüggésben a természetes vizeink védelmére is szeretnék felhívni a lakosság figyelmét.

A használt elemek és akkumulátorok veszélyes és a környezetet rendkívül súlyosan szennyező anyagokat – például higanyt, ólmot, kadmiumot – tartalmaznak. A nem megfelelően gyűjtött és kezelt elemek szemétbe – és nem erre szolgáló gyűjtőkonténerbe – kerülése esetén borításuk megsérül, a benne lévő nehézfémek károsíthatják a levegő, a talaj és a vizek minőségét. Egy négytagú háztartás körülbelül száz elemet használ el éves szinten, ami akár 18000 liter szennyezett vizet is jelenthet. Szemléltetésképpen ez a mennyiség 80 000 gyermek ajánlott napi vízbevitelével egyezik meg. Ezért is fontos tudatosan és körültekintően gyűjteni, tárolni, megfelelő gyűjtőpontokra szállítani az elhasznált elemeket és akkumulátorokat.

Hasonlóan ártalmas háztartási szemét, veszélyes hulladék a fáradt sütőolaj is, amit, ha helytelenül a lefolyóba, WC tartályba vagy az udvarra öntünk, hatalmas károkat okozunk a természeti környezetünknek. A használt olaj a csatornarendszerbe, emésztőgödörbe, talajba jutva gyarapítja a szennyvíz mennyiségét, zsírosítja, eltömíti a talajt, károsítja a vízi élőlényeket. Már kis mennyiségben is kertünk növényeinek pusztulását okozhatja. Jegyezzük meg: 1 liter olaj 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni! Környezetünk megóvása érdekében fontos, hogy a fáradt olajat zárható üvegben tároljuk, s hulladéklerakó telepre szállítsuk, ahol újrahasznosítják. Nagyon fontos tehát odafigyelnünk természetes vizeink védelmére, mert a víz érték, bánjunk vele mértékkel!

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .