fbpx

Fővárosi Vízművek: zavartalan a csepeli szennyvíztisztító működése

Zavartalanul működik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep (BKSZT), és a tervezéskor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a maximális hidraulikai terhelést – közölte a Fővárosi Vízművek szerdán az MTI-vel.

Az Index előzőleg arról írt, hogy információi szerint leállíthatják a csepeli szennyvíztisztítót, ha emelkedik a Duna vízszintje, a tervezésnél és kivitelezésnél ugyanis nem számoltak ekkora árvízzel. Olyan magas lehet a Duna vízállása, hogy a tisztított víz nem tud kifolyni, a kifolyócsatorna pedig visszaduzzaszt – írta a portál.

A Fővárosi Vízművek közleményében cáfolta, hogy leállítanák a BKSZT-t. Álláspontjuk szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége, és csak a legrosszabb esetben következhet be.

A társaság ismertetése szerint a szennyvizet két szivattyútelep továbbítja a telephez, s mindkettőnek van úgynevezett megkerülő vezetéke a rendkívüli helyzetek kezelésére. A szivattyútelepek által feladható maximális szennyvízmennyiség normál esetben 37 500 köbméter óránként. Ha esetleg csökkenteni kell a csepeli telep terhelését, akkor a ferencvárosi szivattyútelep korlátozása lehetséges – közölte a társaság.

Azt is jelezték: a telep hidraulikai számításait – a Vigadó téri vízmércén mért – 835 centiméteres dunai vízszintre végezték el, maximális befolyó szennyvízmennyiséget feltételezve. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény tervezésekor ismert legmagasabb vízszint esetén is el tudja vezetni a telep a maximális hidraulikai terhelést – tették hozzá.

A közleményben írtak arról is, hogy a csepeli szennyvíztelep 2010-es elkészülte óta 8 méter feletti vízszint még nem volt, így ide vonatkozó konkrét üzemeltetési tapasztalatok nincsenek. Ebből következően előfordulhat az – folytatták -, hogy egy “extrém magas Duna vízszint esetén” nem a tervezett sebességgel vezetik ki a szennyvizet a telepről.

A társaság utalt arra is, hogy 5 méteres magasságnál voltak bizonyos zavarok, de azok tapasztalatai alapján módosításokat hajtottak végre, így most, mintegy 6 méter 80 centiméteres vízállásnál is zavartalanul folyik ki a víz. Az esetleges tervezési anomáliákkal összefüggésben választott bírósági eljárás zajlik a fővárosi önkormányzat és a kivitelező konzorcium között – zárult a közlemény.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .