fbpx

Ismét sugárszennyezett víz szivárgott ki a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából

 A cég közlése szerint ezúttal mindössze egy liternyi radioaktív víz folyt el, ezért nincs ok aggodalomra. Az újabb szivárgás forrása egy olyan acéltartály volt, amelyet májusban éppen a korábban eresztő föld alatti tározók ideiglenes helyettesítésére szereltek fel. 
A TEPCO a hét elején azt is elismerte, hogy radioaktív céziumot mutattak ki az erőműbe beszivárgó talajvízben. A kormány arra szólította fel a céget, hogy növelje víztározó kapacitásait a helyszínen, illetve egy japán tudósok által kifejlesztett föld alatti fagyasztott falrendszert állítson fel a négy megsérült reaktor köré a további szennyezések megakadályozása érdekében.


Az erőmű hét föld alatti víztározó tartályából április folyamán háromról derült ki, hogy ereszt. Akkor a szivárgások miatt legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz került a talajba.
A TEPCO már bejelentette, hogy június végéig biztonságosabb tárolókba helyezi át az erőműben felgyülemlett 23 600 köbméter sugárszennyezett vizet, amelyet korábban a 2011 márciusában megsérült reaktorok hűtésére használtak. E terv keretében szerelték fel a most eresztő tartályt is.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .