fbpx

Pesti Imre: jelen állás szerint nincs veszélyben a fővárosi közműszolgáltatás

A fővárosi önkormányzati, illetve az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására, jelenleg az látszik, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincs veszélyben a szolgáltatás – mondta Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke pénteken a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Pesti Imre kormánymegbízott azt is közölte, hogy a veszélyeztetett területen álló trafóházakat vagy megvédik, vagy lekapcsolják, de lehetőség van arra, hogy ezek a területek más úton áramhoz jussanak. Ha a hullámtérben szükség lesz kitelepítésre, ott csökkenteni fogják az áramszolgáltatást – tette hozzá.
A fővárost ellátó ivóvízkutakat 9-9,1 méteres vízmagasságra tervezték – jelentette be, egyúttal hangsúlyozta, hogy folyamatosan ellenőrzik a védműveket és a vízminőséget. A pillanatnyi állapot szerint garantálni tudják a főváros lakosságának a kielégítő minőségű ivóvizet – mondta.
Pesti Imre kiemelte, a gázművek is megtették a szükséges intézkedéseket, az aknában található nyomásszabályozókat vagy leszerelték vagy megfelelő módon megvédik.
hulladékszállítás folyamatosan zajlik, ahol pedig erre nincs lehetőség a lezárt utak miatt, ott az elmúlt napokban már mindent megtettek annak érdekében, hogy elvigyék a szemetet – közölte.
A csatornázási művek jelezte, hogy a csepeli szennyvíztisztító telep védfala tízméteres vízmagasságig óv, a működőképességet pedig kilenc méterig képesek fenntartani – mondta.
Megerősítette azt a korábbi információt, hogy a szombat reggeli üzemkezdettől a Batthyány téren nem áll majd meg a metró.
Egy kérdésre válaszolva közölte: felkészültek a kitelepítésekre, de egyelőre olyan jó állapotban vannak a védművek, hogy a pillanatnyi állás szerint erre valószínűleg nem lesz szükség. Hozzátette, az ártérben élők közül közel 250 embernek máshol kellett lakhelyet találnia, de senkit nem kellett erőszakkal a lakásának elhagyására kényszeríteni.
Budapesten délelőtt 11 órakor 795 centiméter volt a Duna vízszintje. A fővárosban hétfő hajnalban 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 centiméter) tetőzhet a folyó. Az eddigi 860 centiméteres rekordot 2006-ban mérték.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .