fbpx

Új módszerrel vetnének véget a lomizásnak több városban

Külön igénybejelentés alapján, időpont-egyeztetés után végzi az önkormányzat a lomtalanítást több településen is a jövőben.

Több vidéki városban, például Egerben és Debrecenben is változik a lomtalanítás rendje. A lakosoknak előre be kell jelenteniük a helyi hulladékgazdálkodási cégnek interneten vagy az ügyfélszolgálaton, hogy mikor szeretnének lomtalanítani. Az adott napon a cég elszállítja a felgyűlt felesleges holmit, hulladékot. A rendszertől azt remélik, megszűnik a lomizás, vagyis az utcára kitett rossz állapotú bútorok, használati eszközök közötti turkálás, illetve az ebből eredő rendezetlen, szemetes utcakép.

Jakab Zoltán, az önkormányzat tulajdonában álló Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az újítás egyik oka, hogy az előre bejelentett három-négy hétig is elhúzódó lomtalanítási időszakokban nagyon rossz képet mutatott a város a guberálás miatt. A másik indok, hogy sokan olyanok is lomtalanítottak, akik évek óta nem fizetik a szemétszállítási díjat, valamint cégek is kihasználták az alkalmat, miközben a szolgáltatás a lakosságnak szól. A harmadik probléma, hogy olyan hulladékok is kikerültek közterületre, amelyeknek nem ott van a helye, illetve nem lomtalanítással kell megszabadulni tőle. Ilyen szemét az építési törmelék, a sima háztartási hulladék, illetve a veszélyes hulladékok.

A változtatás a szolgáltatást végző önkormányzati cégnek is jó, mert így egyenletesen osztható el a lomtalanítás az év során, vagyis elkerülhető a kampányszerű, sok túlórát igénylő munka.

A városi cég vezetőjével szemben az egyik egri társasház lakója nem tartja jónak a lomtalanítási rend megváltoztatását. Hangsúlyozta, egy társasházban sok ember él, akikkel az új rendszernek megfelelően egyeztetni kell majd az időpontot, ami „nem egy szerencsés dolog”. Jakab Zoltán szerint azonban több település is áttért már az új rendszerre, Eger Debrecentől vette a példát, de tudomása szerint már Gyöngyös is ezen módszer mellett döntött. Akivel a Városgondozás Eger Kft. felvette a szakmai kapcsolatot, mindenki pozitívan nyilatkozott a külön-külön, igénybejelentés után végzett lomtalanításról – tette hozzá Jakab Zoltán az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .