fbpx

A korábbinál keményebben csap le a környezetszennyezőkre a kínai kormány

Kínában a korábbinál szigorúbb büntetésre számíthatnak a környezetszennyezők egy novemberig tartó országos kampánynak köszönhetően – jelentette a Hszinhua hírügynökség kedden.

    A Hszinhua írásában a kínai környezetvédelmi minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság és több más központi szerv által jegyzett körlevelet idézi. Ebben az áll: a novemberig meghirdetett környezetvédelmi kampány keretein belül a hatóságok mindenek előtt az elmúlt hónapokban hangos botrányokat kavaró lég- és talajvízszennyezőkre csapnak majd le, s a bűnösökön túl az őket fedezni igyekvőket is felelősségre vonják. 
    A jövőben megerősítik a széntüzelést használó nagy elektromos energiatermelők, az acél- és cementgyárak felügyeletét, valamint a nehézfémeket használó és a bőrgyártó cégeket, amelyek kibocsátását és környezeti terhelését is figyelik. A vegyipari vállalatok és gyógyszergyártók is a fokozottan ellenőrzöttek listáján szerepel – áll a közleményben. 
    A Hszinhua hírügynökség értesülései szerint az előírások végrehajtására is nagyobb gondot fordítanak Pekingben. Azokat a helyi kormányokat, amelyek nem tesznek a körzetükben tapasztalt helyzet javítására megfelelő intézkedéseket, illetve azok nem hoznak kézzel fogható eredményeket, figyelmeztetni fogják. A környezetszennyezésben pedig akármilyen módon részt vevő hivatalnokokat a hatályos fegyelmi szabályoknak megfelelően felelősségre vonják. 
    Egy május végi beszédében Hszi Csin-ping kínai elnök a legfelsőbb szinten figyelmeztette a kormány politikája ellen ható hivatalnokokat. Az elnök akkor úgy fogalmazott: ha azok a környezetet súlyosan szennyező projekteket fogadnak el, “egész életükben” felelni fognak döntésükért. A kelet-ázsiai ország legfelsőbb vezetésének ülésén Hszi azt is elismerte: a környezetszennyezés kérdése a kínai lakosság egyik legnagyobb aggodalmává nőtt ki magát, Kína pedig nem fejlesztheti tovább gazdaságát a környezet rovására.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .