fbpx

Árvíz – Nébih: élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság csütörtöki közleménye szerint az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, megbetegedést, fertőzést okozhatnak. Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Ezért fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz – tanácsolják a szakemberek.
Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféregpeték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Ezért az élelmiszerbiztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat összegyűjtötték a hivatal kiadványaiban.
A tájékoztatás megtekinthető a hivatal honlapján: ahttp://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz/tajekoztatok/0606_arviz_elelmbizt_lakossagi.html és ahttp://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz/tajekoztatok/0606_arviz_tajek_vallalkozo.html internetcímen.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .