fbpx

Kínai sajtó: a mezőgazdasági területek hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában – becslik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők a múlt heti kadmiumos rizsbotrányt követően.

    A Csinghua Zsipao pekingi napilap Hou Jen-lint, a mezőgazdasági minisztérium környezetvédelmi intézetének kutatóját idézi, aki szerint a talajszennyezés már olyan méreteket ölt Kínában, hogy annak súlya még a hivatalos statisztikákból is kiviláglik. A szennyezés bányák, gyárak, gyorsforgalmi utak, termelőegységek és bármilyen más egyéb emberi tevékenység helyszínének szomszédságában is fellelhető, a probléma ma több mint 20 millió hektár művelésbe bevont mezőgazdasági területet érint, ez az összes ilyen terület egy hatoda. 
    A lap a Nankingi Mezőgazdasági Egyetem egy korábbi, 2009-es kutatásának eredményeit is felidézi. Az egyetem szakértői akkor az ország minden tájáról szúrópróbaszerűen összesen 91 boltban kapható rizs mintáját szerezték be és vizsgálták. A szennyezett rizs mértéke a 10 százalékot is meghaladta, a részletes adatok pedig arra is rámutattak, hogy a legnagyobb arányú szennyezés az ország nagy rizstermelő, déli vidékeiről származó mintákban található.
    A Hszinhua hírügynökség becslései szerint a talajszennyezés ma az ország túlnyomó részét, a megművelt földek akár 70 százalékát is érintheti. Ennek egyik oka az, hogy a mezőgazdasági területek 40 százalékát talajvízzel öntözik, a talajvíz 90 százalékban ugyanakkor szennyezett. Az országban ráadásul a nemzetközi átlagnál több mint két és félszer több gyomirtó szert használnak – emlékeztet a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) által kiadott statisztikákra a Hszinhua. Ezek a szerek sokszor nem felelnek meg a nemzetközi normáknak, és jelentős részük olcsó hamisítvány.
    Hogy a talajszennyezés pontosan milyen méreteket ölt, nem lehet tudni, a kínai kormány ugyanis korábban államtitoknak minősítette a helyzet felmérését célzó, 2006 és 2010 között országszerte elvégzett mintavételének eredményét. A probléma az emberek egészségére való közvetlen hatása mellett a gazdasági költségek miatt is gyors megoldást igényel: a CASS kutatói szerint az évente mintegy 20 milliárd jüan (740 milliárd forint) kárt okoz a mezőgazdaságban. 
    A talajszennyezés kérdése az elmúlt héten került a közbeszéd középpontjába és az újságok címlapjára, miután a dél-kínai Kuangtung tartományban vizsgált rizsminták csaknem felében a megengedettnél magasabb mértékű, rákkeltő kadmiumot találtak a hatóságok.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .