fbpx

A romániaiak közel 56%-a nem gyűjti szelektíven a hulladékot

A Green Group által megrendelt Rogalski-Grigoriu készítette, a Különválasztod a szemetet? című tanulmány bemutatja a románok viszonyulását a szelektív és újrahasznosítható hulladékgyűjtéshez.

A szelektíven hulladékgyűjtők alacsony arányának elsősorban a lakásukhoz közeli speciális tárolók hiánya az oka, a válaszolók 55,89 százaléka szerint ez akadályozza a szemét válogatott gyűjtésében, derül ki a tanulmányból. Elég nagy arány, 38,03 százalék nem bízik a felelős hatóságokban, meggyőződésük, hogy a különválasztott hulladék ugyanarra a szemétdombra kerül, míg 26,22 százalék nem tudja hol talál speciális szeméttárolót.

A megkérdezettek 18,41 százaléka azt mondta, nincs ideje a szelektív szemétgyűjtésre, 3,67 százalék úgy nyilatkozott, hogy semmi hasznát nem látja ennek.

A románok majdnem fele, 42,28 százalék nem vár ellenszolgáltatást az újrahasznosítható hulladékgyűjtési akcióktól, derül ki a tanulmányból.

Ugyanakkor a kérdezettek 92,09 százaléka azt nyilatkozta, hogy érdekli a háztartási hulladékok újrahasznosítása, 84,9 százalék azt válaszolta, elsősorban a környezetért érzett felelősség miatt, 13,6 százalék figyelemmel követi azt is, hogy mit nyerhet az újrahasznosításból. Csak 7,6 százalék tudta, hogy városukban vannak intelligens kukák, amelyek értékjegyet adnak a bedobott szemét ellenében.

A románok alig több mint kétharmada (66,86 százalék) tudja, hogy az üvegeket, pillepalackokat, alumínium dobozokat, elektromos felszereléseket, háztartási gépeket és a papírt újrahasznosíthatják a speciális központokban. Legkisebb arányban, 45,53 százalékban, az elektromos felszerelésekről és háztartási gépekről tudták ezt.

A tanulmányt online készítették 2013. május 27. és június 3. között, 7492, 18 évesnél idősebb személyt kérdeztek meg. Az eredmény, kis hibahatárral országosan kiterjeszthető a 18 év feletti, internethasználó, városi lakosságra – állítja a felmérés elkészítője.

Forrás: Mediafax

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .