fbpx

Illés Zoltán: nem okozott veszélyt az áradás az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál

Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Illés Zoltán a francia Le Monde című napilap cikkére reagált, amelyben a Greenpeace-re hivatkozva azt írták, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása.

A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy Kossa György dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője, illetve más szakemberek társaságában szerdán tekintették meg az almásfüzitői tározót. Már akkor egyértelműen kiderült, hogy a gát koronája másfél méterrel magasabban van, mint a legmagasabbra prognosztizált vízállás. Hangsúlyozta, hogy ez azóta be is bizonyosodott, mert abban a térségben ráadásul már bekövetkezett a tetőzés, és levonulóban van a víz.

Hozzátette, hogy a tározó a Duna mentett oldalán áll, és ott több tízmillió tonna vörösiszap, illetve az azt takaró fedőréteg található. Elmondása szerint az is látható volt, hogy a víz nem tudja úgy megmozgatni a gátakat és a mögötte lévő hatalmas mennyiségű szilárd anyagot, hogy az gondot okozzon. A terület alatt több mint száz hektárnyi agyaglencse található, ami kizárja, hogy a víz az áramlás következtében betörjön, és kisodorja az ott lévő anyagokat – tette hozzá.

Az államtitkár arra is kitért, hogy pénteken a titkárságán keresték egy interjúkérelem ügyében a francia lap munkatársai. Szavai szerint miután jelezte, hogy rendelkezésükre áll, az újságírók legalább “öt különböző időpontot variáltak meg”. Hozzátette, ő mindegyik aznapra felajánlott időpontba belement, de az újságíróknak végül egyik sem volt jó.

Illés Zoltán arra is kitért, hogy ha visszamehetne a múltba, akkor mindent megtenne annak érdekében, hogy semmiképpen ne adjanak engedélyt a Duna vagy bármely más vízfolyás mellett vörösiszap-tározó létrehozására, az ugyanis a “lehető legnagyobb felelőtlenség”. Szavai szerint habár az árvíz nem jelentetett veszélyt, a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma. A tározótérben található iszap az agyag záróréteg miatt nem tud lefelé folyni, ezért állandó jelleggel vízszintes irányba mozog – közölte.

Szavai szerint a problémát úgy lehetne megoldani, hogy egy többéves, körülbelül harmincmilliárd forintos beruházás során az anyagot kibányásznák, és átszállítanák egy Almásfüzitőtől jóval távolabb kialakított veszélyeshulladék-lerakóba.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .