fbpx

Tiszti főorvos: az ár levonulása után fontos a fertőtlenítés

Az árvíz levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés, amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása – mondta el sajtótájékoztatóján Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

Hangsúlyozta: ahová most ér az ár, ott a legfontosabb a befogadóhelyek mennyisége és minősége, ezeket a Duna Budapest alatti szakaszain ellenőrzik. Az orvosi ellátásra, felügyeletre szoruló embereknek tudniuk kell, hogy hol kaphatnak ellátást – tette hozzá.
Paller Judit azt kérte, hogy aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.
A megbízott tiszti főorvos fontosnak nevezte a megfelelő fertőtlenítést, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain útmutatót is közzétesznek.
Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest megyei védelmi bizottság elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megye déli területein is időben megépítették és megerősítették a védműveket.
Mint elmondta: hétfő délelőttig 4 millió homokzsákkal erősítették meg a gátakat a megyében. Az otthonukat elhagyni kényszerülők száma a vasárnapi 597-ről 817-re emelkedett. Ez nem kitelepítés, hiszen önként távoztak, három embert kellett rendőri erővel korábban Nagymarosról kitelepíteni – tette hozzá.
A fővárosi helyzetről Pesti Imre kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy ütemes apadásra számítanak, és szerdára várják, hogy 8 méter alá csökkenjen a vízszint.
Hozzátette: kisebb árvízi jelenségek vannak, de ezeket azonnal kezelni tudják, így jelenleg sehol sincs komoly gond. Pesti Imre hangsúlyozta: a közműrendszerek és a csatornák bírják a nyomást, ahol szükséges, ott a csatornák vizét közvetlenül a Dunába szivattyúzzák.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .