fbpx

ÁNTSZ: a homokzsákok bizonyos helyeken újrahasznosíthatók

Az árvízi védekezésnél használt homokzsákok tartalma bizonyos helyeken, például építkezéseknél újrahasznosítható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

   Mint kifejtették, magyarországi szakaszán a Duna vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is “kívánnivalót hagy maga után” higiéniai, mikrobiológiai szempontból. A folyó a mostani, rendkívüli, több országon végigvonuló áradása során az elöntött területekről további, az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, ezért a vízminőség tovább romlott. 
    Így a nedves, átázott homokzsákok is szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet. “Ezért a védekezés során felhasznált homokzsákok és azok tartalmának újrahasznosítása során körültekintően kell eljárni” – hangsúlyozta az ÁNTSZ.
    A zsákokból a homokot száraz talajra kell kiüríteni, lehetőség szerint olyan területre, amelyet víz nem áztatott át. Az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható. Ezt a száraz homokot gyermekjátszótereken, homokozókhoz még akkor is tilos felhasználni, ha az a megáradt folyó vizével nem érintkezett. Nem lehet újrahasznosítani a homokot olyan helyeken, területeken sem, ahol az közvetlenül érintkezhet az emberi bőrfelülettel – emelte ki az ÁNTSZ, hozzátéve: azokon a játszótereken, amelyeket a megáradt Duna elöntött, mindenképpen ki kell cserélni a homokot a homokozókban.
    A zsákokat ugyancsak száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére és más hasonló célra felhasználhatók, élelmiszer gyűjtésére, tárolására viszont nem.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .