fbpx

Szeméthegyeket eredményezhet a rezsicsökkentés

A rezsicsökkentésről szóló törvény értelmében július 1-jétől tíz százalékkal mérsékelni kell a csatornázási és szemétszállítási díjakat. A kieső összeget elvileg nem szabad továbbterhelni a fogyasztókra, de a szolgáltatók különböző trükkökkel megtalálják a módját, hogy elkerüljék a veszteséget – írja az alfahir.hu .

A leggyakoribb eset, hogy a kötelező csökkentés előtt egy ennél is nagyobb arányú emelést hajtanak végre. A másik, hogy az árkülönbözetet (vagy annak többszörösét) az önkormányzatokra terhelik, amelyek így előbb-utóbb kénytelenek lesznek a lakosságra hárítani azt, vagy a veszteséget benyelni.

Kompenzációkat kérnek

Az észak-alföldi régióban piacvezető hulladékgazdálkodási vállalat, az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. mindkét módszerrel élt: 2012. december 27-én húsz százalékos emelést fogadtatott el a Hajdú-Bihar megyei Sáránd képviselő-testületével, majd később közölte az önkormányzattal, hogy ha nem fizet ki 1,4 millió forint kompenzációt, június 30-tól megszűnik a településen a szemétszállítás.

kép

A Dehír.hu információi szerint a helyzet a szomszédos Konyáron  is aggasztó: itt a cég havonta 230-240 ezer forintot akar bevasalni a településtől az eddigi 60 ezer helyett.

A monopolhelyzetben lévő vállalat kvázi zsarolása már csak azért is érdekes, mert portálunk úgy tudja, a tavalyi évben 772 millió forint nyereséget termelt, ebből pedig 600 millió forintot osztalék formájában ki is fizetett tulajdonosainak. Az AKSD, honlapja szerint, 153 településen közel hatszázezer embernek nyújt minőségi szolgáltatást. A vállalat tulajdonosa 51 százalékban egy osztrák cégcsoport, 49 százalékban pedig maga Debrecen város Polgármesteri Hivatala.

Többletterhekre panaszkodnak

Az AKSD ellen két hete Fehér Róbert, Sáránd jobbikos önkormányzati képviselője tett feljelentést a megyei főügyészségnél és a Gazdasági Versenyhivatalnál. A politikus szerint a kft monopolhelyzetével visszaélve kedvezőtlen és törvénytelen döntésre próbálja kényszeríteni az önkormányzatot, amelynek jelenleg nincs más lehetősége, hogy közfeladatát teljesíteni tudja.

Az alfahir.hu megkereste az érintett céget, hogy megtudjuk, ekkora nyereség mellett mivel indokolják a további drágítás szükségességét. Arra is kíváncsiak voltunk Hajdú-Bihar megye mely egyéb településein veszteséges a cég, és hol kértek kompenzációt az önkormányzatoktól.

Bár érdeklődésünkre eddig nem kaptunk választ, Kardos Marianna ügyvezető igazgató a Dehír.hu már idézett múlt heti cikkében azzal indokolta az emelést, hogy a hulladékgazdálkodást szabályozó törvény már így is 20-30 százalékos többletterhet rakott a szolgáltatóra, a rezsicsökkentés és az e-útdíj tervezett bevezetése pedig még komolyabb bevételkiesést okoz majd a cégnek.

Felfelé mutogatnak

Kardos hozzátette, az AKSD-nek a vidéki településeken komoly veszteségei vannak, és bár nincs feszültség a polgármesterek és a cég között, egy bizonyos összeg alá „nem tud és nem is akar lemenni” a cég. Kiemelte, a tulajdonosi kör meghatározta, mi az a minimum, amiért még elvégezhető a munka.

„Nem tudjuk a műszaki tartalmat tovább csökkenteni, mert már így is minimális szolgáltatást nyújtunk bizonyos helyeken, ráadásul, ahogy a polgármesterekkel is közöltük, mérsékeltük az árainkat, de így is muszáj kompenzációt kérnünk. Heti egyszeri gyűjtés zajlik egyes településeken, évi egyszeri lomtalanítást végzünk, s azokat a szelektív hulladék szigeteket ürítjük, amikre az ISPA programból nyertek támogatást az önkormányzatok. Tisztában vagyok azzal, hogy rossz a finanszírozásuk az önkormányzatoknak, de ettől függetlenül kötelező feladat megszervezni a közszolgáltatást. Én sem akarok senkit se az utcára tenni” – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

Kirúgástól tartanak a kukások és vízművesek

A júliusi rezsicsökkentés következtében mintegy kétezer cég 35 ezer alkalmazottja aggódhat a várható leépítések miatt. Az Opten céginformációs szolgáltató előrejelzése szerint az érintett vízművek, csatornázási vállalatok és hulladékszállítók belső átszervezésekhez folyamodhatnak, veszteségeik egy részét megpróbálhatják áthárítani beszállítóikra, valamint elhalaszthatják beruházásaikat.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://alfahir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .