fbpx

Kínába kerül a nyugati szemét nagy része

Az EU úgy próbálja a tagállamait újrahasznosításra ösztönözni, hogy egyre nagyobb a hulladéklerakók után fizetendő adó, annyira, hogy már jobban megéri exportálni az összegyűjtött szemetet. Így vált Kína Európa szemetesévé, vagyis újrahasznosítójává, ahova például 2010-ben 7,4 millió tonna műanyag, 28 millió tonna papír és 5,8 millió tonna fém került.

Európa országai között is folyik a szemétáramlás, 2003-ban a legnagyobb exportálók Hollandia, Svájc, Belgium és Németország volt, valamint a jelentősebb importálók Olaszország, Franciaország és Németország (Németország ad is, vesz is, bizonyára más-más típusú hulladékot).

Jogszabály létezik arra is, hogy nem lehet az EU-ból a nem OECD államokba veszélyes hulladékot szállítani. Megkerülve a törvényt használt áruként vagy adományként mégis évente 250.000 tonna elektromos hulladék kerül Európából Afrikába és Ázsiába. A fő célországokban (Ghána, Nigéria, India, Pakisztán és Kína) nők és gyerekek szedik le az apró fémdarabkákat az elektronikai cikkekről, a műanyagot pedig általában egyszerűen elégetik. Ezekben a fejlődő országokban mintegy 15 millió ember tartja fent magát szemétgyűjtésből.

Nagyon nehéz az illegális szemét import-export mértékét meghatározni, de kimutatások szerint a hulladéküzlettel foglalkozó bűnszervezetek összesen akár évi 30 milliárd dollárt is kereshetnek. Az uniós tagállamok kikötőiből indított szemétszállítmányok mintegy 47%-a illegális.

A legújabb felmérések szerint a tavalyi évben eladott 12 millió tonna újrahasznosítható műanyag értéke 5 milliárd dollár. A hulladék főként a nyugat- és észak-európai államokból került Ázsiába, főként Kínába, de fontos exportálók még Japán és Amerika is.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://think.transindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .