fbpx

Humusz: Nulla Hulladék Turné

A Humusz Szövetség és tagszervezetei a június végén induló országos Nulla Hulladék Turnén, harminckét fesztiválhelyszínen várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.
    A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. A civil szervezet tagszervezeteivel együttműködésben valósítja meg a turnét.

Az elmúlt évek egyre intenzívebb kampányai nyomán a lakosság számára egyre nyilvánvalóbb környezetvédelmi probléma lett a hulladék. Legtöbben azonban egyedüli és hatékony megoldásnak tekintik a szelektív gyűjtést. Ez a logika azonban távol áll a januárban hatályba lépett új hulladékos törvény (2012. évi CLXXXV. törvény) alapelveitől is. E szerint a hulladékkezelés során a környezeti szempontból legkedvezőtlenebb megoldás a hulladék lerakása, illetve égetése. Ennél egy fokkal jobb technológia az energetikai hasznosítás, még jobb az anyagában történő hasznosítás (újrafeldolgozás, illetve erre használják a köznyelvben az újrahasznosítás kifejezést). A tényleges újrahasznosítás – és itt nem a begyűjtésről van szó – a hazai ipari oldalon még alig alakult ki hazánkban. A gyakorlatban a szelektíven gyűjtött hulladékunk nagy része külföldön végzi.

Értékes alapanyagokat exportálunk, miközben egész Európában teret nyert az erőforrás-hatékonyság gondolata, amelynek lényege az erőforrásokkal való takarékos bánásmód nem csupán a környezeti szempontok miatt, hanem a gazdasági függőség csökkentése miatt. Fontos megjegyezni, hogy az újrahasznosítás akkor nyer értelmet, ha a fogyasztók később a visszanyert anyagokból készült termékeket választják. Ezeknél kisebb környezeti terhelést jelent az újrahasználat (avagy újratöltés), amelyre csomagolások tekintetében Magyarországon elvétve találunk példát. Vitathatatlanul a legkörnyezetkímélőbb az a fogyasztási és termelési mód, amely során cél, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ez az ún. hulladékos hierarchia, amelyben a megelőzés kap prioritást, más szóval a boltban kell elkezdeni ezen gondolkodni.

“A nulla hulladék koncepciója az elmúlt húsz évben teljesedett ki. Ez egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.” – mondta a hazánkba májusban ellátogató Dr. Paul Connett kémia professzor, a New York-i St. Lawrence Egyetem tanára, az American Health Studies nevű szervezet igazgatója, a nulla hulladék stratégia megalkotója. A professzor az elmúlt évtizedekben több mint 2000 előadást tartott a világ számos országában a nulla hulladékról.

Forrás: OS

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .