fbpx

Megjelent az új KEOP

A Környezet és Energia Operatív Program hulladékgazdálkodási beavatkozási logikája alapján, összhangban a hatályos jogszabályok előírásaival és a lakosság egészségvédelme érdekében az országban mindenütt közel azonos színvonalú, de a helyi adottságoknak megfelelően, technológiájában differenciált hulladékgazdálkodási feltételeket kell létrehozni.
A korszerű, logisztikai alapon szervezett, a szelektív hulladékkezelésre alapozott hulladékgazdálkodási rendszereken keresztül lehetséges a hulladékgazdálkodási prioritások érvényre juttatása (megelőzés, hasznosítás, környezetkímélő ártalmatlanítás).
A lakosság egészségvédelme érdekében, az Európai Uniós, továbbá a hazai jogszabályi követelmények kielégítése céljából az elmúlt években számos hulladékgazdálkodási rendszer továbbfejlesztése, bővítése megtörtént, illetve folyamatban van (részben ISPA/KA, részben KEOP forrásból). A hatékony, térségi szintű hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításával biztosítani lehet az uniós előírások által meghatározott országos célkitűzések elérését.
A konstrukció keretében a hulladék lerakástól történő eltérítéséhez szükséges eszközök támogathatóak. A konstrukció a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése és informatikai korszerűsítése révén hozzájárul a hazai hulladékgazdálkodás jogszabályi hátterének átalakításával, kiemelten a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) hatályba lépésével jelentkező új feladatok, kötelezettségek teljesítéséhez. A konstrukció egyik célja a piaci viszonyok átrendeződéséből, a közszolgáltatási rendszerek átalakulásából adódó kieső szállítási és kezelő kapacitások helyettesítése a szolgáltatás fenntarthatóságának érdekében. A lerakási járulék bevezetésével a környezetvédelmi szempontokon túlmenően gazdaságilag is indokolttá válik a hulladék lerakás előtti kezelése, és ezzel a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése.

A pályázati feltételek elérhetőek az nfu.hu oldalon.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .