fbpx

NFM: magyar-japán együttműködés a tiszta szén technológia területén

 

Megvalósíthatósági tanulmányt készít egy lehetséges magyarországi tiszta szén projektről a Japán Energiagazdasági Intézet (IEEJ) a szigetország energetikai kormányzati szervezeteinek támogatásával – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

A tiszta szén technológiák egyszerre teszik lehetővé a szén és a lignit klímabarát hasznosítását és ipari-vegyipari alkalmazását.     A többfunkciós szénfeldolgozó – létrejötte esetén – a szénbányászat újraélesztése mellett további vállalatok megtelepedését is elősegíthetné, új munkahelyek teremtéséhez járulna hozzá a borsodi térségben – írja közleményében a tárca.     Az NFM és az IEEJ között az elmúlt időszakban jött létre egy tiszta szén technológiai témájú együttműködés. Ennek eredményeként a japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) szakembereiből álló küldöttség látogatott Magyarországra a magas hatékonyságú szénhasznosítási rendszerek tanulmányozására tavaly ősszel. Az idén tavasszal a delegáció a borsodi régiót, például az Ózd közeli Farkaslyukon lévő mélyművelésű szénbányát is felkereste – ismertette a minisztérium.     A japán fél az előzetes értékelések alapján hozott döntést a részletes megvalósíthatósági tanulmány és a konkrét tervek elkészítéséről. A fejlesztési tárca támogatja a japán elképzeléseket, mert ezek illeszkednek a magyar kormányzat energetikai és munkahely-teremtési célkitűzéseihez – közölte az NFM.     A tervezési időszak várhatóan 2014 első negyedévében zárul le. A felek az eredmények alapján dönthetnek az együttműködés kibővítéséről és a tervek megvalósításáról – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .