fbpx

Szakbizottságot hoz létre a kormány a nukleáris alap mellé

Központi Nukleáris Pénzügyi Alap Szakbizottságot (KNPA szakbizottság) hoz létre a kormány 2014. január 1-jei hatállyal, amelynek egyik feladata a KNPA tevékenységével összefüggő költségbecslések készítése lesz – az erről szóló rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A szakbizottság alapvető feladata, hogy előzetes állásfoglalást alakítson ki az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felügyeletét ellátó miniszter döntéséhez. Javaslatot tesz egyebek között a befizetési kötelezettségekre és a radioaktív hulladékok és a kiégett üzemanyag elhelyezésére.     A KNPA szakbizottság elnöke az OAH felügyeletét ellátó miniszter, tagja az OAH főigazgatója, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke, valamint az államháztartásért, az energiapolitikáért és a rendészetért felelős miniszter.     Hat további szervezet tanácskozási joggal vesz részt a szakbizottság munkájában. Ezek körébe tartozik az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja, továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete is.     A közlöny egy másik kormányrendelete a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból az ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulásoknak nyújtott támogatások szabályairól rendelkezik. A jogszabály melléklete tartalmazza a forrás elosztásának képletét.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .