fbpx

Debreceni Egyetem – Műszaki fejlesztések a gazdasági szférával együttműködve

Több mint egymilliárd forint támogatásból fejleszt a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kar céges partnereivel új eljárásokat napenergia-hasznosításra, köz- és irodaépületek energiagazdálkodásának javítására – jelentették be a projektek vezetői csütörtökön, az egyetemen tartott projektnyitó rendezvényen.

Fábián István, a DE rektora elmondta, hogy az egyetem már rég kilépett az “elefántcsont toronyból”, az egyetemi kutatások, fejlesztések ugyanis nem lehetnek függetlenek a gazdaságtól.     Különösen fontosak számukra a Gazdasági Operatív Programok (GOP) keretében megvalósuló fejlesztések, mert azok közvetlenül hasznosulnak a gazdaságban – tette hozzá.     Husi Géza, a DE műszaki kar dékánhelyettese jelezte: a GOP-nak köszönhetően piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységbe kezd a műszaki kar, az Aqua Maxima Kereskedőház Kft. és az Elinor Mérnökiroda Kft. annak érdekében, hogy napkövetővel ellátott napenergia-hasznosító rendszert hozzon létre.     Elsősorban lapostetős épületekre összpontosítanak, az új műszaki megoldás lakossági és közületi épületeknek egyaránt hatékony megoldást nyújthat a költségek csökkentésére – magyarázta a dékánhelyettes.     Az összesen több mint 623 millió forint összköltségű projekt európai uniós támogatása 431 millió forint, amelynek köszönhetően 2014 végéig prototípusok is készülnek, külön-külön optimalizálva az egyes épülettípusokra (irodaépületek, lakossági-társasházi építmények, uszoda és sportcélú létesítmények, ipari csarnokok-műhelyek) – fűzte hozzá Husi Géza.

Beszámolt arról is, hogy közel 600 millió forint támogatásból 2014 júliusáig valósul meg az az együttműködés, amelyben köz- és irodaépületek hatékony energia-menedzsment rendszerét hozza létre a műszaki kar és a Polaris Nord Kft., valamint az Elinor Mérnökiroda Kft.     A kifejlesztendő eljárás azért is egyedülálló, mert az elektromos áram és hőenergia előállítására és tárolására alkalmas rendszer például az elektromos autók meghajtásának is “motorja” lehet a jövőben – közölte Husi Géza.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .