fbpx

Új életre kelnek az öreg telefonfülkék

Egyre kevesebben használnak vezetékes telefont, utcai fülkékből pedig már csak elvétve telefonál bárki is. A régi fülkék azonban nem mindenhol kerülnek szeméttelepre.

Harmincas éveik környékén járó olvasóink még jól emlékezhetnek arra, milyen érzés volt hóban, fagyban is sorba állni egy telefonfülke előtt, várva arra, hogy a bent telefonálónak végre elfogyjon a mondanivalója (vagy épp a kétforintos érméje). Ma azonban már mindenki zsebében ott lapul a mobil, a régi fülkék csendben rozsdásodnak az utcákon.

Ez volt a helyzet Leedsben is, az angol város vezetősége azonban hallani sem akart arról, hogy a brit telefontársaság által évtizedekkel korábban telepített ikonikus, vörös fülkéket eltüntessék. Ha egykori funkciójukat már nem igazán látják el, a megsemmisítés helyett egyszerűbb új szerepet találni számukra – így lett belőlük az utcai internetezők megváltója.

A helyi távközlési szolgáltató az elmúlt hónapokban az összes régi telefonfülkét átalakította: napkollektoros áramforrást szereltek fel rájuk, ellátták őket hálózati eszközökkel, és nyilvános WiFi hotspotokká változtatta őket. A különbség csak annyi, hogy a felújított fülkéket kékre festették át, hogy jelezzék a változást, az ajtókat pedig bezárták, hogy senki ne lophassa el a belül dolgozó új eszközöket.

A WiFi-szórás mellett egy másik különleges funkciót is kaptak a bekékült állomások: a szakemberek érintőkijelzőket szereltek a fülkék külső oldalára, amelyeken keresztül segélyhívásokat és vészjelzéseket lehet leadni, de arra is lehetősége van bárkinek, hogy bepötyögjön pár mondatot arról, milyen emlékei fűződnek a környékhez – ezeket az üzeneteket a kijelzők ezután büszkén mutogatják a járókelőknek.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .