fbpx

Döbbenetes: banánhéjból varázsolt műanyagot egy diáklány

Kőolaj helyett banánhéjból készített műanyagot egy tizenhat éves török diáklány, aki két éven át dolgozott a gyümölcs cellulózának átalakításán.

Elim Bilgin isztambuli középiskolást a Scientific American folyóirat mutatta be, mert úttörő módszerével elnyerte az 50 ezer dollárral járó Tudomány akcióban elnevezésű díjat.

A folyóirat és a Google Tudományos Vásárának pályázata azokat a projekteket tünteti ki, melyek környezetvédelmi, egészségügyi vagy nyersanyag-ellátási kihívásokra adnak gyakorlati választ. Mindhárom korcsoportban az innovatív, könnyen alkalmazható és máshol is elvégezhető eljárások lettek a győztesek.

A műanyaggyártás fő nyersanyaga a kőolaj, Bilgin módszerével a banánhéj cellulóza is átalakítható erre a célra. Az így nyert műanyag például kábelek szigetelőanyagaként használható. A lány a kutatást tekinti hivatásának, példaképe Marie Curie Nobel-díjas francia kémikus. Azért szeretne dolgozni, hogy megoldást találjon a környezetszennyezés egyre növekvő problémájára, melyet a kőolajból előállított plasztik jelent – magyarázta Bilgin a folyóiratnak.

Ma is készül műanyag biológiai hulladékból, például mangóhéjból, ám a legelterjedtebb alapanyag az ásványi olaj. A díj kitüntetettje részt vehet a Google tudósutánpótlás-versenyén, amelyet szeptemberben rendeznek Kaliforniában.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .