fbpx

Római szoborfej egy ókori szemétlerakóban

Egy valószínűleg római istent ábrázoló, 1800 éves, kőből faragott fejre bukkantak ókori szemétlerakóban brit archeológusok.

A Durham Egyetem egyik végzős diákja fedezte fel a nagyrészt épen maradt fejet a Binchesterben található római erődnél zajló ásatásokon. Az erődöt Kr. u. 100 körül építették Anglia északkeleti részén, Durham megyében.

A régészek úgy hiszik, valaki valószínűleg a szemétbe hajította a 20 centiméteres, homokkőből készült szoborfejet, amikor a negyedik században, a Római Birodalom bukásakor az épületet elhagyták.

A csapat egyelőre nem tudja biztosan, hogy a faragott fej kit ábrázolhat, bár megjegyezték, nagyon hasonlít egy 1862-ben felfedezett hasonló kőfejre, melyen az Antenociticus – lokális kelta istenség, melyet eme régióban a katonai imákkal hoznak kapcsolatba – név szerepelt. A szemétlerakó közelében szentélyt található, mely ismét csak azt sugallja, hogy a kőfejhez imádkoztak és istenséget reprezentál.

A kutatócsapatot különösen a fej egyedülálló esztétikuma érdekli, mely a klasszikus római művészetet kombinálja a regionális római-brit művészettel. Emellett az arc bizonyos jellegzetességei afrikainak tűnnek, bár ez még csak feltételezés.

Az ásatást a Stanford Egyetemmel együtt végezték annak reményében, hogy tárgyi bizonyítékok kerülnek elő a Római Birodalom bukásához vezető időszakból.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .