fbpx

Hulladékválogatás: az önkormányzatok meg akarják szüntetni a Zöld Pont rendszert Németországban

Túl drága és túl nehézkes: az önkormányzati cégek meg akarják megszüntetni a Zöld Pont rendszerét és átvennék az újrahasznosítható anyagok gyűjtését a jövőben. Ez nem az első kísérlet az ellentmondásos újrahasznosító rendszer kidobására.

Joghurtos pohár, fogkrémes tubus, tejes dobozok. A németek több mint 20 éve válogatják a sárga edényekbe a csomagolási hulladékokat és körülbelül ugyanennyi ideje éri kritika a Zöld Pont duális rendszerét. Már 6 évvel ezelőtt, az akkori gazdasági miniszter, Michael Glos (CSU) is meg akarta a rendszert szüntetni, amely nem sikerült neki.

A német városok és falvak új modellt szeretnének a Zöld Pont rendszer megszüntetésével. A Közszolgáltató Vállalatok Szövetsége (VKU) támogatja a jelenlegi rendszer megszüntetését és a feladatot inkább maga szeretné átvenni. „A német csomagolási hulladékok kezelése drága és az ökológiai mérlege rossz”- mondta a VKU vezetője, Hans-Joachim Reck a Bild újságnak. Ezt az önkormányzatok kedvezőbben és jobban tudnák szervezni.

A Zöld Pont rendszer 1991-ben került bevezetésre az egyre növekvő hulladékhegyek újrahasznosítására. Akkor vette át a Duale System Deutschland Kft.(DSD) a csomagolási hulladék kezelését. A magánvállalkozás elnyerte a csomagolási cégek Zöld Pont rendszerét, akiktől licenszdíjat szed a csomagoló anyagok típusa és súlya után. Ellenértékként szervezi a gyűjtést, a szállítást és a hulladékok értékesítését. Csak szerdán a vállalt egy nyolc százalékig terjedő díjemelést jelentett be.

Eközben a DSD is elvesztette monopóliumát és konkurenst kapott, mivel 2009. óta minden csomagolást hasznosítani kell, függetlenül hogy benne van-e a Zöld Pontos rendszerben. Ennek ellenére a hulladékkezelés szétválása megmaradt.

Ez ellen lépnének fel a közszolgáltatók. „ Csak a létezése a duális rendszer üzemeltetőjének évi kb. 120 millió  eurójába kerül a felhasználóknak anélkül, hogy egy sárga zsákot begyűjtöttek volna”- mondta a VKU vezetője.

A Spiegel cikke alapján.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .