fbpx

Járványveszély, konfiskálás és simicskásítás

Egy ma sebtiben elfogadott törvény* gyakorlatilag őszinte beismerése annak, hogy tönkreverték a hulladékos közszolgáltatást az elmúlt két évben. Most jön majd a szükségellátás.

Ha a települési önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását (…) nem biztosítja (…) az állami szerv (…) 15 napon belül hatósági eljárás keretében közérdekű szolgáltatót jelöl ki.

Emlékszik valaki olyanra az elmúlt 15 évből, hogy az önkormányzat ne teljesítette volna a hulladékos kötelezettségeit? Csak most lett bajos az egész, amióta fidesz-módon kell a közszolgáltatást intézni! Ti. csak többségi önkormányzati tulajdonú cég gyűjtheti a szemetet, lerakási járulékot, felügyeleti díjat, elektronikus útadót, stb. kell fizetni. És közben égig ér a rezsicsökkentés, sőt egy szolgáltató azt sem mondhatja meg, hogy mennyibe kerül a szolgáltatás, hanem majd az Energia Hivatal hatósági árat szab meg. És a szolgáltató hiába bír környezetvédelmi engedéllyel, még minősítést is kell szereznie a magasságos állami ügynökségtől…

Egyébként mi a csuda az, hogy „közérdekű szolgáltató”? Most, hogy többségi tulajdonos az önkormányzat, nem minden szolgáltató közérdekű? Jövőre megint váltani kell, mert csak közhasznú cég végezheti a munkát, vajon ők ab ovo közérdekűek lesznek?

És ez milyen már? „Az állami szerv kijelölésre irányuló eljárásban hozott döntésével szemben fellebbezésnek és újrafelvételi eljárásnak nincs helye” és „a kijelölésre irányuló eljárásban hozott döntés a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelemre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánítható.” Nehogymá’ bárki akadékoskodjon, amikor végre megtalálták a kedvenc (kényszer)szolgáltatójukat! Erősen mutyiszagú ez már megint!

És itt a lényeg: „A közérdekű szolgáltató a hulladékgazdálkodási engedélyében, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedélyében meghatározott közszolgáltatási területen kívül is végezhet ideiglenes ellátásra irányuló tevékenységet.” Magyarán bizonyos kedvenc cégek akárhol bevethetőek? Ez megint simicskásítás!

A legszebb mégiscsak ez, kormányunk minden eshetőségre fel kíván készülni: „Ha (…) hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának kiesése miatt járványveszély vagy más súlyos közegészségügyi kockázat alakult ki, a települési hulladék elszállításának megszervezéséről és elvégzéséről (a továbbiakban: szükségellátás) az állami szerv gondoskodik.” Emlékszik valaki olyanra az elmúlt 15 évből, hogy „kiesés” fordult volna elő a közszolgáltatásban? Emlékszik valaki olyanra az elmúlt 15 évből, hogy „járványveszély vagy más súlyos közegészségügyi kockázat alakult ki” a hulladékos szolgáltatás hiánya miatt?!

Mi ez, ha nem egy saját magukra kiállított szegénységi bizonyítvány?

És konfiskálni is lehet: „Kártalanítás mellett az ideiglenes ellátáshoz és a szükségellátáshoz szükséges szállítóeszköz rendelkezésre bocsátására kötelezhető (…) a szükségellátás végrehajtására alkalmas teherszállító jármű tulajdonosa vagy üzemben tartója…” Most, hogy tőke és eszköz nélküli üres kft-k alakulnak (szigorúan önkormányzati többséggel!), a felkészült szolgáltatók meg mehetnek, ahová akarnak, a szükségellátók mazsolázhatnak maguknak a nekik tetsző járművekből. Mindegy, ki a tulaj, elvesszük, mert rajtunk a szükség!

A kormány, miután bedöntötte a teljes hulladékhasznosítást (mert Vitézy uramnak gumiabroncs kellett a pirolízis ötletéhez), és azóta sem épített fel egy működő rendszert, most a közszolgáltatást górta szét (mert nehogy má’ a multik hízzanak a magyar emberek zsírján). Magyarország jobban teljesít, ha járványveszély alakul ki, akkor is.

Szilágyi László

* egyes közszolgáltatások ellátásáról és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról (T/11721.)

A blogbejegyzés eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.szilagyilaszlo.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .