fbpx

Siófok többségi tulajdonában az AVE Zöldfok Zrt.

Ez a cég végzi majd a lakossági hulladékszállítást.

Egyelőre ellenérték nélkül került Siófok többségi tulajdonába az AVE Zöldfok Településgazdálkodási és Kommunális Zrt., miután a jogszabályi változásokra felkészülve a többségi tulajdonos AVE Magyarország Kft. átadta részvényeinek 25 százalékát olyan záradékkal, hogy 2015 végéig kell eldönteni, fizet-e érte a város vagy eláll a tulajdonszerzéstől – jelentette be Balázs Árpád polgármester.

A városi képviselő-testület zárt ülésen döntött arról, hogy elfogadja az AVE Magyarország Kft. ajánlatát, vagyis tulajdonba veszi a társaság felajánlott, 25 százalékos részvénycsomagját, többségi tulajdonba kerülve ezzel a cégben. Eddig az AVE Magyarország tulajdonában 69,8, Siófokéban 25+1 és további 41 önkormányzat birtokában 4,3 százaléknyi részvényhányad volt. A tervek szerint egy többségi önkormányzati tulajdonú, valamint egy nagyrészt magántulajdonba kerülő cég lesz az utódja az AVE Zöldfok Zrt.-nek.

A többségi önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a lakossági hulladékszállítást – ezzel eleget téve a hulladékgazdálkodási törvény január 1-jétől érvénybelépő feltételeinek -, míg a közületi szemétszállításért, a hulladéklerakók- és átrakók működtetetéséért egy másik, többségében magántulajdonba kerülő társaság lesz felelős.

Az átalakulás a cégbíróságon addig nem jegyezhető be, míg az összes részvénytulajdonos alá nem írja. Ennek hiányában a részvényátadással lesz biztosítható, hogy a Zöldfok Zrt. végezhesse januártól is a lakossági hulladékszállítást. A társaság pert indított az öt önkormányzat ellen, mivel álláspontja szerint az átalakulásról a társaság közgyűlése szabályosan, 75 százalékot meghaladó szavazati aránnyal döntött, így azt mindenkinek alá kellett volna írnia.

Balázs Árpád szerint az átalakulást akadályozó öt önkormányzat célja ellehetetleníteni a többségi önkormányzati tulajdonú új társaság létrehozását, egyúttal megpróbálják az AVE Zöldfok Zrt.-t kiszorítani a közszolgáltatási piacról. Siófok később dönt arról, hogy megveszi-e az átadott részvénycsomagot, árát szakértői becslés alapján határozzák majd meg.

A városvezetés jelenlegi álláspontja szerint az önkormányzat kizárólag abban az új társaságban kíván többségi tulajdont szerezni, amely a lakossági hulladékszállítási közszolgáltatást végzi.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirado.hu 

 
Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .