fbpx

Újabb vízszennyezési botrányok a kínai sajtóban

Az elmúlt hónapok botrányait követően újabb nagyszabású környezetszennyezésekről adott hírt a hét végén a kínai sajtó.

    A kínai központi televízió (CCTV) a hét végén a Sanghaj külső kerületeit is érintő, Hangcsou-öböl szennyezéséről készített riportot. A beszámoló szerint a Kelet-kínai-tengerre nyíló öböl körül székelő ipari vállalatok közül több száz föld alatti szennyvíz-elvezető hálózatot épített ki magának, hogy a tevékenysége során keletkező környezetszennyező anyagokat azon keresztül közvetlenül a tengerbe eressze. 


    A CCTV azután kezdett “nyomozásba”, hogy a nemzeti környezetvédelmi iroda minőségvizsgálatai rámutattak: az öböl több mint 90 százaléka az ország legsúlyosabban szennyezett vizei közé tartozik. A televíziónak nyilatkozó hangcsoui és sanghaji halászok úgy fogalmaztak: az elmúlt években érezhetően lecsökkent, legalább megtizedelődött a kifogott halak mennyisége. A folyamatot az is mutatja, hogy míg korábban számos kis halászfalu volt megtalálható a térségben, mára ezek többsége tönkrement, a halászok pedig máshová költöztek.
    A riport egy öbölbe becsatlakozó folyót is bemutatott, amelynek vize a szennyezés következtében feketévé változott. A szennyezés forrását a legtöbb esetben nagyon nehéz megtalálni, ehhez ugyanis először a cégek által mélybe ásott elvezető hálózatokat kell feltárni – vélekedett az egyik halász a riportban.
    Ugyancsak a napokban számolt be a kínai sajtó egy másik,  hasonló szennyezési ügyről, amely az ország másik végében, Kuanghszi autonóm régiót érinti. Az ottani Hocsiang folyóban szintén döglött halak sokaságára találtak a hatóságok az elmúlt héten, emögött a régióban aktív bányákat és bányászati cégek szennyezését sejtik a hatóságok. A helyi vezetés vasárnappal bezárólag 112 helyi céget kötelezett munkaszünetre, hogy  vizsgálatot folytasson náluk, és a szennyezés okát megtalálja. A folyóban talliumot és kadmiumot mutattak ki a vizsgálatok, mindkettő súlyosan mérgező az emberi szervezetre, emellett mangánt és ritkaföldfémeket is magas koncentrációban találtak a vízben.
    A vízszennyezés hosszú távon is problémát jelent Kínában. A központi becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonna szennyvizet eresztenek a vizekbe, a folyók közel 20 százaléka annyira szennyezett, hogy mindenféle érintkezés veszélyt jelent az emberekre.
    A környezetvédő aktivisták a több mint félmilliárd regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon hónapok óta napirenden tartják a témát, és a vízszennyezés ellen a Zsenmin Zsipao pártlap és a CCTV is “háborút hirdetett”.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .