fbpx

Kötelező a szelektív gyűjtés Nagyváradon

A következő időszakban ellenőrizni fogják a lakótársulásokat, hogy betartják-e a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó törvényt. Ha nem, súlyos büntetésekre is számíthatnak. 

Mai napig sok nagyváradi nem tartja be a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó szabályokat, és sokszor, főleg a lakótársulások esetében a sárga fedelű szelektív kukákba is beleszórják a háztartási szemetet. Hogy rávegyék a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre és hogy még több hulladékot tudjanak újrahasznosítani, az önkormányzat, a RER Ökológiai Szolgáltató és a hulladék raktárt működtető Eco Bihor egy új közös stratégiát dolgoztak ki. Az Európai Unió területén kötelező a szelektív hulladékgyűjtés, amely alapján a lakosság külön kell válassza és gyűjtse a háztartási szemetet és az újrahasznosítható hulladékot (üveg, papír, karton, műanyag, fém, alumínium) és ezeket a kidobáskor külön választani.

Ez a váradi lakótársulásokra nézve azt jelenti, hogy a háztartási szemetet a fekete kapakos konténerekbe kell tegyék, míg a szelektív hulladékot a sárga kapakosba. A különválasztás azért fontos, mert a rothadásnak indult háztartási szemét haszontalanná teheti a szelektíveket. Az összes váradi lakótársulás ingyen kapott a RER-től mindkét típusú konténerből. A szelektív kampány sikerességéért még tájékoztató szórólapokat is osztottak időszakonként. A mellett, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel megvédhetjük környezetünket, ez egy európai kötelezettség is, amely be nem tartása esetében bármelyik város megbüntethető.

Piros jelzés

A rendszer sikerességéért a RER külön napokon gyűjti össze a háztartási szemetet a szelektívektől, hogy ne lehessen azt mondani, hogy a szemétszállító dolgozói keverik össze. A háztartási hulladékot hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton viszik el, míg a szelektívet kedden, csütörtökön és vasárnap. Mivel a lakótársulásoknál az összegyűjtött szelektív hulladék mennyisége kevés, új stratégiát dolgoztak ki, amelynek értelmében a sárga kapakos kukákat a RER és az Eco Bihor dolgozói sokkal figyelmesebben ürítik majd ki a következő időszakban. Ha a kuka tartalmának 80 százaléka szelektív hulladék, a konténert kiürítik, ha nem, akkor ott hagyják és egy piros jelzést ragasztanak rá, ami azt jelöli, hogy nem megfelelő. Majd a következő napon fogják ezeket kiüríteni. Minden piros jelzéskor értesítik a lakótársulásokat, hogy nem tartják be a szelektív hulladékgyűjtési törvényt, és többszöri áthágás után 20.000 és 40.000 lej közötti büntetést is kaphatnak.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.erdely.ma

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .