fbpx

Arab atomenergetikai szakemberek képzésében vállalhat szerepet a paksi atomerőmű

A nukleáris ipar területén felhalmozott magyar tapasztalatok hasznosításáról, elsősorban a szakemberképzésben rejlő együttműködési lehetőségről volt szó az Arab Üzleti Klub (Arab Business Club) elnökének a paksi atomerőműben tett pénteki látogatásán.

Hamdan Mohamed Al-Morsedi Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kíséretében ismerkedett a paksi atomerőműben lévő technológiával és a Karbantartó Gyakorló Központtal, ahol Pekárik Géza és Cziczer János igazgató kalauzolta.
Az Egyesült Arab Emírségekben jelenleg két atomerőművi blokk építése folyik, és további ötöt terveznek. A helyi vállalkozások az atomerőművi technológia területén még nem rendelkeznek tudással, jártassággal.


Az Arab Business Club elnöke úgy vélekedett, Magyarország óriási tudásra, tapasztalatra tett szert az atomenergia alkalmazásában, és erre az arab országok is számítanak.
Hozzátette, látogatásának a tapasztalatszerzés a célja. Szeretné feltérképezni a szakmai, tudományos együttműködési lehetőségeket Magyarország és az arab országok között.
Kovács Pál államtitkár kiemelte, hogy folytatódhat az a program, amelyben Magyarország vietnami szakemberek képzését vállalta. Az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén vállalhat a paksi atomerőmű fontos szerepet.
Az arab atomerőművek leendő szakemberei az egyetemi alapképzést más országokban már megkapták, Magyarországon szakmai gyakorlaton, munkahelyi tréningen vehetnének részt.
A tárgyalások a témában előrehaladottak, ha eredményesen zárulnak, nagy létszámú szakemberképzés indulhat, hiszen hét blokk üzemeltetéséhez jelentős létszám kell. Szaúd-Arábia esetében még ennél is nagyobb kapacitásról, szakemberigényről van szó – jegyezte meg az államtitkár.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .