fbpx

PM: a kormány “bedöntötte” a hulladékszolgáltatást

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a kormány “bedöntötte” a teljes hulladék-közszolgáltatást, de nem épített fel helyette új rendszert. Szilágyi László független képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kabinetet, hogy tegyen rendet a közszolgáltatások piacán.

    A PM politikusa arról beszélt, hogy a ciklus utolsó parlamenti napján a kormány olyan törvényt “nyomott át”, amely alapján katasztrófahelyzetben vagy járványveszély esetén kényszerszolgáltatót lehet kijelölni.


    Szilágyi László közölte: a kabinet korábban azt szerette volna, hogy csak önkormányzati többségű szolgáltatók foglalkozhassanak a hulladékgazdálkodással. Szavai szerint miközben a kormány ezt nagyjából elérte, addig “fúrta-faragta” a hulladékgazdálkodási szabályokat és annyi árfelhajtó tényezőt léptetett be a rendszerbe, hogy úgy tűnik, egyetlen cég sem akar közszolgáltató lenni.
     Felszólította a kabinetet, hogy azonnal tegyen rendet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások piacán, legalább a régi állapotokat állítsa vissza, és engedje oda azokat a cégeket, amelyeknek megvannak az eszközeik és a szükséges szakértelmük. 
    Hangsúlyozta, hogy a PM szerint a rezsicsökkentési próbálkozások sikertelenek lesznek. A szervezet ehelyett inkább arányos és differenciált hulladékdíj bevezetését javasolja – közölte.
    Az Országgyűlés július 5-én, a ciklus utolsó napján döntött arról, hogy lesz úgynevezett ideiglenes, illetve szükségellátás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban. Pintér Sándor belügyminiszter sürgős eljárásban megtárgyalt, majd elfogadott javaslata azt orvosolta, hogy nem volt arra az esetre szabályozás, ha egy településen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átmenetileg szünetel.
    Az elfogadott szabályozás értelmében ilyen esetben az illetékes állami szerv a szolgáltatás ideiglenes ellátására kijelöl egy szolgáltatót a hulladékgazdálkodási engedéllyel, illetve hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezők közül.
    Szükségellátást pedig akkor kell alkalmazni, ha a közszolgáltatás szünetelése miatt felhalmozódott hulladék egészségügyi kockázatot jelent.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .