fbpx

A margittai szemétügyben tiltakozók listája a városházán

Mint arról már többször is hírt adott a reggeliujsag.ro, a május végi érmihályfalvi tanácsülésen megszavazott határozattervezet szerint a margittai szemétnek a mihályfalvi szeméttelepre való szállítása zöld utat kapott, amíg a Berettyó-parti város önkormányzata ki nem írja a helyi szemétgazdálkodásra vonatkozó közbeszerzést. Cserében olyan megállapodás született, amelynek értelmében a mihályfalvi szippantó kocsik tartalma a margittai szennyvíztisztítóba kerülhet, mivel a Mihályfalván épülő csatornahálózat még üzemképtelen.

Szóltak arról is, hogy a néppárti önkormányzati képviselők tiltakoztak a döntés ellen, azzal érvelve, hogy a Berettyó-parti város évi 2,4 ezer tonnányi szemetének befogadása és kezelése sem közegészségügyi, sem pedig ökológiai szempontból nem szolgálja a város érdekeit. Annál is inkább, mivel a megyei szemétgazdálkodás uniós projektjének részeként megépült helyi szelektív hulladék-feldolgozó még ma is üzemképtelen, bár nem a helyi városvezetőség hibájából.

a margittai 2

A helyi szeméttelep már 2006-ban 85 százalékosan telített volt

Ennek következményeként aláírásgyűjtési akcióba kezdett az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete, melynek eredményeképpen a hét végéig 1195 tiltakozó aláírás gyűlt össze, mely listát a 2003/52-es számú törvény 6. paragrafusa értelmében közzé is tették a városháza előcsarnokában. Az akció törvényességét és a közzétételének legális körülményeit Todor Mária helybéli jegyző erősítette meg.

Az ügy részleteiről Pap Sándort is megkérdezték, aki a helyi néppárt szervezetének elnöke és önkormányzati képviselő is egyben. Pap elmondta, az aláírások pártfüggetlenek, azaz a listán szereplő választópolgárok ezúttal mint egyszerű városlakók adták nevüket az ügyhöz, ezzel tiltakozva a margittai szemét Mihályfalvára való szállítása ellen. Mivel az érvényben lévő törvények szerint a választópolgárok öt százalékának az aláírása szükséges ahhoz, hogy felülvizsgáljanak egy tanácsi határozatot – ez esetben a 2013/48-as számút – a listán szereplő kézjegyek és a hozzá tartozó adatok pedig jócskán meghaladják ezt a küszöböt, a néppárt frakciója új határozattervezetet nyújtott be a májusban kelt érvénytelenítése érdekében. A lista mellé ki van függesztve a májusi, illetve az új határozattervezet is – tájékoztatott a néppártos önkormányzati képviselő.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.reggeliujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .